Retroa joulua

Muistatko, kun joulu tuoksui pakkasessa paukutetuilta räsymatoilta?
Muistatko, kun joulukalenterista tuli kynttilän ja kuusen kuvia, mutta ei yhtään suklaata, leluja tai legoja?
Muistatko, kun ripustit toivomuskirjeen iltapimeällä pihakoivuun? Aamulla kirjettä ei enää ollut – postitonttu oli vienyt sen Korvatunturille.

Emalilla pinnoitettu kahvipannu on todennäköisesti valmistettu 1960-luvulla. Kuva: Sanna Suonpää

 

Aukeama Lukemisen oppikirjasta kansakoulun IV tai III luokalle. Kovakantinen kirja on painettu Tampereella vuonna 1969. Sen ensimmäisellä sivulla lukee: ”Äidinkieltäsi rakasta, siin´ on sinunkin sydämes´ kannel.” Kuva: Sanna Suonpää

 

Pikkutyttöjen joulumuotia 1970-luvulta: vakosamettikankaasta ommeltu vuorellinen takki, korvaläpällinen hattu sekä nilkkapituinen essumekko. Takki ja esiliina ovat itse ommeltuja, mutta hattu on valmistettu Fredriksonin tehtaalla Jyväskylässä. Kuva: Sanna Suonpää

 

Kahvinkeitin ja isot kahvimukit? Ei, vaan joulukahvit keitetään vanhalla emalipannulla ja juodaan kahvikupeista. Tarjolla pitää olla palasokeria sokerikossa ja kermaa pienessä kermanekassa.
Norjassa valmistettu Stavangerflint-merkkinen kahviastiasto on häälahja vuodelta 1972, ja sen on ilmeisesti suunnitellut norjalainen Inger Waage 1960-luvulla. Punainen kahvipannu on samalta aikakaudelta. Metrikankaasta ommeltu pöytäliina on 1970-luvun puolivälistä. Kuva: Sanna Suonpää

 

Vaikka ulkona ei lunta tuiskuttaisikaan, lumisadepallossa hiutaleet leijailevat joka joulu. Tämä muovinen lumisadepallo on 1980-luvulta. Kuva: Sanna Suonpää

 

Jutun kirjoittaja ja kuvaaja pikkujoulukuusen vierellä vuonna 1980.

 

Ysärihenkeä joulupukeutumiseen saa vaikkapa pallopäisillä vetoketjuilla. Pallo- ja ketjupäiset koristevetoketjut olivat huippumuotia 1980-luvulla, mutta käytettiin niitä vielä 1990-luvullakin. Kuvan yksityiskohta on naisten juhlapaidasta vuodelta 1992. Kuva: Sanna Suonpää

 

 

 

 

Teksti: Sanna Suonpää
Kuvat: Sanna Suonpää

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?