Kirjaston varausmaksu poistuu

Uuden kirjastolain astuessa voimaan 1. tammikuuta 2017 alkaen, omaan kirjastoon tehtyjen ja sieltä noudettavien varausten maksut tulevat poistumaan. Ennen tätä saapuneeksi ilmoitetut varaukset ovat maksullisia.

Jatkossa noutamatta jäävästä varauksesta asiakkaat joutuvat maksamaan 1 euron kappaleelta. Noutamattoman varatun aineiston maksu ei koske lasten- ja nuortenosastojen aineistoja.

Seutuvarausmaksuihin ei ole tulossa muutoksia. Toiseen PIKI- kirjastoon kohdistuvan ja sieltä kuljetettavan aineiston varausmaksu säilyy ennallaan eli 2 euroa tilaukselta.

Kaukopalvelun, jossa aineistoa tilataan lainaan Pirkanmaan ulkopuolelta, tilausmaksu nousee osassa PIKI-kirjastoja vuoden alusta 4 euroon. Muissa PIKI-kirjastoissa maksu on ollut jo 4 euroa tilausta kohden. Tämän lisäksi asiakkaat maksavat kaukolainana tulevasta aineistosta lähettävän kirjaston mahdollisesti perimät kustannukset.

Myöhästymismaksut nousevat PIKI-kirjastoissa 20 senttiä per kalenteripäivä. Suurimmassa osassa PIKI-kirjastoja uusi maksu astuu voimaan 1. tammikuuta 2017.

Tampereen kaupunginkirjastossa myöhästymismaksu on edelleen korkeampi eli 25  senttiä kalenteripäivältä. Myöhästymismaksu alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta kalenteripäivästä ja maksua voi kertyä enintään 5  euroa per laina.

Poikkeuksen tekevät PIKI-kirjastojen lasten- ja nuortenosastojen aineistot, jotka ovat jatkossakin myöhästymismaksuttomia kaikille lainaajille.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?