Influenssa ei vielä jyllää Lempäälässä ja Vesilahdessa

Influenssa alkaa usein kovalla kuumeella

Influenssaepidemia on alkanut osassa Suomea tänä vuonna normaalia aiemmin. Vastaava lääkäri Laura Pulkkinen kertoo, että Taysin ruuhkista huolimatta Vesilahden terveyskeskukseen ei ole tullut influenssapotilaita. Myöskään Lempäälään epidemia ei vielä ole täydellä teholla iskenyt.

Osastonhoitaja Sisko Toikka kertoo, että Lempäälässä on tullut ilmi muutamia influenssatapauksia. Liikkeellä on kuitenkin rajua flunssaa, jonka oireina ovat jopa 40 asteen kuume ja kova yskä.

– Influenssan alku on aikuisilla äkillinen ja raju, korkea kuume, vilunväristykset, päänsärky, lihassärky, huonovointisuus ja kuiva yskä. Nuha ei ole tavallista alkuvaiheessa. Äkillisesti noussut kuume ja kuiva, hakkaava yskä viittaavat influenssaan. Influenssan hoito on pääosin oireenmukaista, lepoa ja tulehduskipulääkettä.

Influenssaepäily voidaan vahvistaa verikokeella.

Sisko Toikka toteaa, että lääkäriin tulisi hakeutua, jos kova kuume jatkuu 3–4 päivää eivätkä kuumelääkkeet, lepo ja lämmin juotava auta. Tarve on kuitenkin yksilöllinen ja riippuu potilaan peruskunnosta. Hän rohkaisee sairastuneita soittamaan terveyskeskuksen ajanvaraukseen, jossa sairaanhoitaja arvioi hoidontarpeen.

– Hyvän käsihygienian ja oikean yskimistekniikan merkitys on keskeinen. Oireisena kannattaa pysyä kotona, Sisko Toikka toteaa.

Influenssakaudella 2016–2017 rokotettiin kolmea viruskantaa vastaan. Rokotteiden viruskannoista kaksi on vaihdettu edelliseen kauteen verrattuna. Rokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan. Rokotteiden viruskannat valitsee Maailman terveysjärjestö WHO.

Laura Pulkkisen mukaan vesilahtelaisia on rokotettu influenssaa vastaan tavallista enemmän. Lempäälässä on otettu rokotteita huomattavasti aiempia vuosia enemmän.

– Influenssa on riskiryhmille vaarallinen tauti. Jälkitautina on riski sairastua keuhkokuumeeseen,  Sisko Toikka muistuttaa.

Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Tartunnan jälkeen tartunta-aika alkaa 1–2 päivää ennen oireiden alkua ja on suurimmillaan 1–3 päivää oireiden alkamisesta.

 

FAKTA

Viruskannat, joita vastaan rokotettiin:

A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 -kaltainen viruskanta
A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) -kaltainen viruskanta
B/Brisbane/60/2008 -kaltainen viruskanta (Victoria-haara)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?