Kuntavaalit huhtikuussa

Tyhjää täynnä. Lempäälän kunnanvaltuuston kokoontumispaikkanaan käyttämä Ehtookodon juhlasali on valtuuston kokousten välillä tyhjänä ja autiona. Kuva: Erkki Koivisto

Kuntavaalit siirtyvät vaalilain uudistuksen myötä lokakuusta huhtikuulle, sen kolmannelle sunnuntaille. Ensi kevään kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta.

Uuden valtuuston toimikausi alkaa 1. kesäkuuta 2017. Nykyisten valtuustojen toimikausi jatkuu vuoden vaihteen jälkeen viidellä kuukaudella pidennettynä 31. toukokuuta 2017 saakka. Mikäli ei ole halunnut valtuustokautta jatkaa viidellä kuukaudella, valtuutettu on voinut ilmoittaa eroamisestaan viime marraskuun loppuun mennessä.

Kuntavaalien ehdokasasettelu vahvistetaan 9. maaliskuuta.

Ensi kevään kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 29.3.–4.4.

Kuntavaaleissa on äänioikeutettu kansalainen, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä.

Vuonna 2017  ei järjestetä muita säännönmukaisia valtiollisia vaaleja. Sen sijaan ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018. Suomi saa kansanvaltaisesti valitun väliportaan hallinnon kuntatason ja eduskunnan väliin. Maakuntavaaleissa äänestäjät valitsevat 18 maakuntaa johtamaan maakuntavaltuustot. Ne päättävät itsehallinnollisen maakunnan toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta.

 

Runsaasti tilaa uusille ehdokkaille

 

Jo tässä vaiheessa on selvää, että kevään kuntavaaleissa moni äänestäjä jää ilman omaa vanha ehdokastaan. Noin kolmannes Lempäälän kunnanvaltuuston 43 jäsenestä ei asetu ehdolle kevään  kuntavaaleissa. Heitä on tällä hetkellä oman ilmoituksensa mukaan yhteensä 15.

Sivuun kokoomuksen 12-henkisestä valtuustoryhmästä vapaaehtoisesti väistyvät pitkän luottamushenkilöuran tehnyt Usko Gullstén (kok.),  Sirpa Seppä ja Tuomo Mäkelä.  Kantaansa ehdokkuuteen pohtivat kokoomuksesta vielä Päivi Söderström, Vesa Papinsaari, Hannu Kiviaho ja Mirva Kurki.

Lempäälän kunnanvaltuuston toiseksi suurimman, 10-henkisen sosiaalidemokraattien ryhmästä ehdokkuuttaan ei enää uusi viisi valtuustokautta valtuutettuna toiminut Liisa Teeri, eikä myöskään Mikko Nurminen ja Pirkko Oksa. Kantaansa ehdokkuudestaan eivät vielä ole tehneet Juhani Ojala, Anita Haapasalmi ja Marita Päivänen.

Keskustan 8-henkisestä valtuustoryhmästä ehdolle eivät asetu Hannu Kopola ja Jari Viskari. Markku K. E. Mikkola ei vielä ole tehnyt päätöstä suuntaan tai toiseen.

Perussuomalaisten 4-henkisestä valtuustoryhmästä Reijo Jakovuori ei asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa.

Vihreiden valtuustoryhmä menee uudessa valtuustossa kokonaisuudessaan uusiksi, sillä kaikki Vihreiden kolme nykyistä valtuutettua Killi Jokila, Mari Larikka ja Saana Raatikainen jäävät pois puolueen ehdokaslistalta.

Samankokoisesta Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä ehdokkaaksi ei lähde Jenni Aho-Kemppainen.

Niin ikään kolmen hengen Kristillisdemokraattien valtuustoryhmästä ehdokkuuttaan eivät ole uusimassa Sanna Oikarinen eikä Tauno Haapajoki.

Pois jäävistä Sanna Oikarinen sai viime kuntavaaleissa 217 ääntä ollen viime kuntavaaleissa ryhmänsä ääniharava. Samaan menestykseen ylsi Vihreiden Killi Jokila 208 äänellään. Myös Liisa Teeri (147) ja Reijo Jakovuori (138) ylsivät viime vaaleissa hyviin äänisaaliisiin.

Kesken valtuustokauden Lempäälän 43-jäsenisestä kunnanvaltuustosta ehti vaihtua viisi valtuutettua.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat ei tavoittanut Hannu Kallosta (kok.), Lea Blomqvistia (kok.), Niina Seliniä (sd.), Hannu Tiensuuta (sd.) eikä Tapio Kuismaa (kesk.) kertomaan aikeistaan asettua ehdolle kevään kuntavaaleissa.

 

Vesilahdessa väkeä vaihtui kesken valtuustokauden

 

Vesilahdessa vaihtuvuus on kesken valtuustokauden ollut valtuuston kokoon suhteutettuna paljon suurempaa kuin Lempäälässä. Kesken valtuustokauden 27-jäsenisestä Vesilahden kunnanvaltuustosta ehti vaihtua kuusi valtuutettua.

Lempäälän-Vesilahden Sanomien valtuutetuille osoitettuun kyselyyn vastanneista 14 valtuutetusta lähes puolet eli kuusi ilmoitti, ettei lähde puolueen ehdokkaaksi kevään kuntavaaleissa.

Suurimman eli 9-jäsenisen Keskustan valtuustoryhmän luopujat ovat Anna Paavilainen ja Armi Lehtimäki.

Toiseksi suurimmasta ryhmästä, 8-jäsenisestä Kokoomuksesta ehdokkaaksi eivät lähde Mika Allén ja Tarja Heino-Tolonen.

Vesilahden 4-henkisestä sitoutumattomien ryhmästä Sami Viitanen ei asetu ehdolle. Rauno Hanhela ja Silja Vehmassalmi eivät vielä ole tehneet päätöstä osallistumisestaan.

Sosiaalidemokraattien 3-henkisestä ryhmästä Veikko Mäkinen ei asetu ehdolle.

L-VS ei tavoittanut Ari Marttilaa (kesk.), Aapeli Eskolaa (kesk.), Raija Marttilaa (kesk.), Harri Tapanaista (kok.), Esko Halmetta (kok.), Markku Ala-Orvolaa (kok.), Leena Kurkea (kok.), Eija Pennasta (Ves. Sit.), Marko Lounasrantaa (sd.), Airi Mäkistä (sd.), Ari Perämaata (peruss.), Martti Koivisto (peruss.) ja Tom Lahtea (peruss.) vastaamaan kyselyyn.

 

Ehdokkuus maakuntavaaleissa kiinnostaa vasta muutamia

 

Kyselyyn vastanneista Lempäälän nykyisistä kunnanvaltuutetuista vain pieni osa ilmoittaa jo tässä vaiheessa olevansa kiinnostunut asettumisesta ehdolle vuoden 2018 maakuntavaaleissa: Jarkko Lahtinen (kesk.) Kirsi Kallio (peruss.) ja Reijo Jakovuori (peruss.). Juha Kuisma (kesk.) ja Jari Viskari (kesk.) harkitsevat. Moni valtuutetuista sanoo, ettei ole vielä muodostanut kantaansa.

Vesilahdesta Ari Arvela (kesk.) ja Harri Penttilä (kesk.) sanovat olevansa kiinnostuneita asettumaan ehdolle maakuntavaaleissa. Pertti Uusi-Erkkilä (kesk.) sanoo olevansa mahdollisesti kiinnostunut.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?