Seurakuntatalon puolesta

Meidän mielestämme Lempäälän seurakunnan tulisi seurakunnan toimitiloissa keskittyä nykyisen seurakuntatalon peruskorjaukseen ja uudistamiseen ja jättäytyä pois Lempäälä-talo hankkeesta, kun kaavaillusta Sopimusvuori-yhteistyöstä ei tullut mitään.

Alun perin seurakunnassa oli yhteisesti hyväksytty lähtökohta Lempäälä-taloon siirtymisen pohtimisessa, että niin sanottuun kahden asunnon loukkuun seurakunta ei lähde eli ennen mahdollista Lempäälä-talo päätöstä piti olla selkeä ratkaisu nykyisten tilojen käytöstä. Sellainen näytti vuoden 2015 lopulla löytyvän Sopimusvuoren kautta. Se olisi johtanut lisäksi merkittävään rakentamiseen ja palveluiden lisääntymiseen seurakuntatalon läheisyydessä.

Kevään – kesän taitteessa 2016 Sopimusvuori ilmoitti kuitenkin luopuvansa Lempäälä-hankkeistaan ja keskittävänsä ainakin tässä vaiheessa toimintansa muualle. Läheskään vastaavaa muuta toimijaa ei löytynyt, joten ”kahden asunnon loukku” olisi seuraus Lempäälä-taloon lähtemisestä.

Lempäälän seurakunnalla on hyvä tilanne, kun seurakuntatalo-tilat ovat kirkon vieressä. Moni seurakunta, joiden seurakuntatalo-tilat ovat kauempana kirkosta, kaipaisi tällaista mahdollisuutta. Lempäälän seurakunnan toiminnot ovat jo nyt jonkin verran hajallaan. Hajaantumista ei tule lisätä, vaan päinvastoin toimintoja tulisi keskittää nykyistä enemmän seurakuntatalon yhteyteen. Tähän on hyvät mahdollisuudet, kun maakuntamuseo on alustavasti suhtautunut positiivisesti seurakuntatalon lisärakentamiseen.

Lempäälän seurakunta joutuu joka tapauksessa pitämään huolta suojellusta seurakuntatalosta, mikä kaipaa kipeästi tilojen laittamista tämän päivän vaatimuksia vastaavaan kuntoon. Seurakuntatalon välttämättömään kunnostamiseen ja mahdolliseen laajentamiseen kannattaa nyt keskittää voimavarat. Se on sekä toiminnallisesti että taloudellisesti järkevää. Samalla pidämme huolta seurakunnalle keskeisen tärkeästä kirkon ympäristöstä.

Yritimme kirkkoneuvostossa 10.1. saada aikaan sen, että tekisimme seurakunnassa myös vaihtoehtoiset selvitykset nykyisen seurakuntatalon peruskorjauksesta ja uudistamisesta Lempäälä-talo selvitysten rinnalle. Lempäälä-taloon kaavaillulla 2,6 miljoonalla eurolla saisimme todella paljon aikaan nykyisessä seurakuntatalossa. Valitettavasti kirkkoneuvoston enemmistö ei halunnut tällaista selvitystä teettää. Toivottavasti kirkkovaltuusto vielä harkitsee asiaa.

Asko Ojakoski, rovasti

Asko Siivola, yrittäjä

Raimo Sirén, kunnallisneuvos

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?