Ambulanssi päivystää Vesilahdessa

Yksikkö on paikalla joka päivä 8.30–19.30

Hoitotason yksikkö päivystää joka päivä Vesilahden paloasemalla. Kuvassa ensihoitajat Pekka Saario ja Niina Kalliomäki sekä palokunnan varapäällikkö Raine Juomoja.

Vesilahden paloasemalla on vuoden alusta ollut päivisin tavallista enemmän liikettä. Tiloissa toimii edelleen entiseen tapaan Vesilahden VPK, mutta sen lisäksi paloasemalla päivystää joka päivä ambulanssi.

Ambulanssi päivystää Vesilahdessa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palvelutasopäätöksen mukaisesti. Palvelun tuottajana on Pirkanmaan pelastuslaitos, jonka kanssa Vesilahden VPK:lla on kaksivuotinen sopimus paloaseman käytöstä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitoyksiköt muuttuivat vuoden alussa hoitotason yksiköiksi. Sellainen löytyy nyt myös Vesilahdesta. Perustason ja hoitotason yksiköt eroavat muun muassa henkilökunnan koulutuksen ja lääkevalikoiman osalta.  Hoitotason yksikkö voi esimerkiksi antaa sydäninfarktin hoidossa tarvittavan esilääkityksen jo ennen sairaalaan pääsyä.

Vesilahdessa vuorottelee noin kuusi ensihoitajaa. Vakituisen päivystyspaikan myötä vasteajat lyhenevät ja ensihoitajien paikallistuntemus lisääntyy.

Ensihoitaja Niina Kalliomäki kertoo, että he ovat saaneet VPK:lta jo hyviä vinkkejä nimenomaan paikallistuntemukseen liittyen. Yhteistyötä on muutenkin jo tehty, vaikka yhteisille keikoille ei vielä olla päädytty. Esimerkiksi edellisissä harjoituksissaan VPK:n väki pääsi harjoittelemaan paarien käyttöä. Ja sitten kun yhteisten keikkojen aika tulee, ovat naamat valmiiksi tuttuja.

Ensihoitaja Pekka Saario on tyytyväinen Vesilahden paloaseman tiloihin.

– Tämä on meidän kannaltamme loistava. Kaikki oli valmiina, hän toteaa.

Vesilahden VPK osti paloaseman muutama vuosi sitten Vesilahden kunnalta. Rakennukseen tehtiin julkisivuremontti ja sitä vuokrattiin myös ulkopuoliseen käyttöön. Ambulanssipäivystyksen myötä tilanne on muuttunut, eikä tilaa ole mahdollista enää vuokrata.

Palokunnan varapäällikkö Raine Juomoja kertoo, että VPK:n toiminnassa on tällä hetkellä kaksikymmentä aktiivia. Lisääkin mahtuisi sekä hälytysosastoon että nuoriso-osastoon, hän vinkkaa. Nuoriso-osaston ikäraja on kymmenen vuotta ja 16-vuotiaat pääsevät jo mukaan hälytysyksiköiden harjoituksiin.

Kahdeksan vuoden päällikkönä toimimisen jälkeen Raine Juomoja siirtyi pestistä varapäälliköksi ja jatkossa Vesilahden VPK:ssa toimitaan Antti Kauppilan määräysten mukaan.

Hoitotason yksikkö päivystää joka päivä Vesilahden paloasemalla. Kuvassa ensihoitajat Pekka Saario ja Niina Kalliomäki sekä palokunnan varapäällikkö Raine Juomoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?