Järkevää rakentamista, kiitos

Martti Lindroos kritisoi (julkaistu LVS 13.1.2017 verkossa) kunnan tilojen vuotoja ja rakentamista. Huomiot ovat asianmukaisia ja tärkeitä. Ongelman katsoisin olevan kuitenkin laajempi, koko Suomea koskeva. Usein rakentamisessa on tavoitteena saada työ nopeasti, halvalla ja laadukkaasti. Valitettavasti nämä kolme harvoin käyvät käsi kädessä ja valita saa kaksi. Kokemuksen kautta voi epäillä, että rakentamisessa on aika ajoin valittu työ, jonka saa nopeasti ja halvalla.

Lindroos kysyy, miksi kunnan työkohteissa rakentaminen aina epäonnistuu. Rohkenen epäillä, ettei kukaan tietoisesti tai edes vahingossa tavoittele lopputulosta, jossa katon kautta valuu vesi sisään terveyskeskukseen. Vaikea nähdä, miksi kukaan haluaisi tahallisesti torpedoida yhteisiä tärkeitä rakennushankkeita. Onhan Lempoisten koulukin rakennettu kunnan toimesta, enkä muista sieltä kuulleeni kritiikkiä. Samalla tavalla sinne on hankittu urakoitsijat tekemään parasta mahdollista jälkeä. Myös alkuperäisessä kustannusarviossa pysyttiin suhteellisen hyvin. Korjatkoon viisaammat, jos olen väärässä.

Totta on se, että jokainen ”turhaan säästetty” penni tulee vuosien päästä moninkertaisena maksettavaksi, kun rakennuksia saa peruskorjata. Esimerkiksi 1958 valmistunut lukiorakennus on tullut tiensä päähän – toki palveltuaan monta hyvää vuotta.

Nyt kun Lempäälään on tulossa kolmas yläaste, on kriittistä, että se rakennetaan kovempaakin vettä ja tuulta kestäväksi, ettei muutaman vuoden päästä löydetä amatöörimäisiä rakennusvirheitä. Julkiset investoinnit ja rakennushankkeet kannattavat, kun niissä pidetään mukana terve järki.

Totti Hämäläinen

(ehdolla kunnanvaltuustoon vaaleissa 2017)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?