Sauvakävely vetreyttää toimistotyöläisen

Liikkeelle! -juttusarja esittelee paikallisia liikkujia, liikuntapaikkoja ja -harrastuksia

Sauvakävelyssä sauva osuu vastakkaisen jalan kantapään taakse. Pekka Rindell näyttää esimerkkiä. Kuva: Katariina Onnela

Mitä?

Sauvakävelyä

Missä? 

Melkein missä vain. Poluilla, asfaltilla tai hiekkateillä.

Milloin?

Silloin kun sinulle sopii.

Ulkoilmassa reippailusta voi tehdä helposti tehokkaampaa. Kun kävelylenkille nappaa mukaansa sauvat, pääsevät töihin myös ylä- ja keskivartalo. Sauvakävellen saa lenkkiinsä jopa 30 prosenttia enemmän tehoa.

Laura Kekäläinen ja Pekka Rindell aloittivat sauvakävelyharrastuksen kolmisen vuotta sitten. Laura siirtyi juoksusta sauvakävelyyn kipeytyneen polven vuoksi ja Pekka saa sauvakävelystä hyvää vastapainoa hiihtoharrastukselleen.

He suosittelevat sauvakävelyä erityisesti toimistotyöläisille. Tietokoneen ääressä jumiutuneet paikat saavat mukavasti liikettä, kun iltalenkki tehdään sauvakävellen.

Kävelysauvojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota niiden pituuteen. Hyvä nyrkkisääntö on, että kyynärpään tulisi muodostaa 90 asteen kulma sauvan ollessa rentona kädessä.

– Myös kahvan pitää käydä omaan käteen, muistuttaa Pekka Rindell.

Talvella sauvojen piikit ovat hyvät, mutta kesällä tai asfaltilla käveltäessä ne on syytä peittää kumitassuilla. Varusteiden lisäksi tärkeää on oikea tekniikka.

– Tärähdys tekee huonoa olkapäälle, Laura Kekäläinen kertoo.

– Sauvakävely ei ole lyöntilaji, hän lisää.

Laura Kekäläinen näyttää, kuinka sauvojen avulla sujuvat myös venytykset ja lihaskuntoliikkeet. Kuva: Katariina Onnela

Sauvat ovat kävelyn jatke ja ne suihkivat sivulla sujuvasti käsien mukana. Oikea kohta osumalle on vastakkaisen jalan kantapään takana. Kun tekniikkaa harjoitellaan, ei sauvojen tarvitse välttämättä edes osua maahan. Kävelysauvojen avulla voi tehdä myös lihaskuntoliikkeitä ja keppijumpata. Katso Digilästä muutama esimerkki sauvojen monikäyttöisyydestä.

Laura Kekäläinen ja Pekka Rindell vinkkaavat, että esimerkiksi urheiluvälineliikkeistä saa sauvoja ostaessa neuvoja oikeaan tekniikkaan. Myös kuntien liikunnanohjaajilta voi kysellä vinkkejä.

Entä jos lenkkiseura uupuu? Ainakin Vesilahdessa on perustettu Facebookiin Lenkkiseuraa Vesilahti -ryhmä, missä voi kysellä kaveria niin sauvakävelylle, juoksulenkille kuin vaunukävelylle.

Lisää vinkkejä esimerkiksi täältä:

www.suomenlatu.fi/sauvakavely

www.sauvakävely.fi

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/sauvakavely

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.