Demokratia edellyttää sääntöjen noudattamista

Kirkkovaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Maikki Hämäläinen-Ylikahri väittää kirjoituksessaan ”Seurakunta katsoo tulevaisuuteen”, että Lempäälän seurakunta ei ole niin sanotussa kahden asunnon loukussa, vaikka se ostaisi uudet tilat Lempäälä-talosta ja kunnostaisi suojellun seurakuntatalon.

Lempäälä-talon tiloihin seurakunta on varautunut 2,6 miljoonalla eurolla, kun siihen lisätään seurakuntatalon kunnostaminen, liikutaan ainakin 4 – 5 miljoonan euron kustannuksissa, todennäköisesti tarvitaan enemmän. Seurakunnan talousarvion loppusumma on noin 4 miljoonaa euroa, mistä suurin menoerä on henkilöstön palkat, joten kyllä siinä ”kahden asunnon loukun” piirteet hyvin täyttyvät.

Hämäläinen-Ylikahrin mielestä demokratiassa pitää osata tyytyä enemmistön näkemykseen. Siitä olemme aivan samaa mieltä, mutta siihen on syytä lisätä, että asioiden valmistelun on oltava hyvää ja eri näkökohdat huomioivaa puolueetonta virkamiesvalmistelua ja kirkkoneuvoston sekä – valtuuston päätösten on synnyttävä laillisesti eli demokratian yhteisiä pelisääntöjä on noudatettava.

Mikäli nämä edellytykset eivät täyty on valitus ihan perustuslaissakin säädetty oikeus. Esimerkiksi esteellisyys on keskeisiä hyvän hallinnon periaatteita. Siinä on kysymys luottamuksesta koko demokraattiseen päätöksentekoon. Päättäjien tulisi tietysti itse ymmärtää asemansa, mutta valitettavasti näin ei aina tapahdu.

Olisi hyvä ymmärtää, että esteellisyydessä ei ole kysymys syyllisyydestä, vaan siitä että päättäjiä suojellaan joutumasta hankalaan tilanteeseen. Esteellisyyden perimmäinen tarkoitus ei ole hakea väärintekijöitä, vaan varmistaa ettei tällaista epäilystä pääse syntymään. Toki se edellyttää esteellisten toimimista asemansa mukaisesti.

Asko Ojakoski, rovasti

Asko Siivola, yrittäjä

Raimo Sirén, kunnallisneuvos

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?