Lähihoitaja Nuppu kulkee omia teitään

 

Ehtookodon kotikissa taitaa myös joulukoristelut

Nuppu tietää, mitä tahtoo. Silitykset käyvät, jos hetki on oikea. Kuva: Tua Onnela

Palvelukeskus Ehtookodon käytävillä on moni hieraissut silmiään. Vilahtiko tuossa kissa? Kissa se tosiaan on. Kahdeksanvuotias Nuppu asuu virallisesti Ehtookodon dementiaosastolla, mutta se liikkuu vapaasti ympäri keskusta. Onpa se nähty usein salissakin, jossa pidetään Lempäälän kunnanvaltuuston kokoukset.

Dementiaosaston vastaava Mervi Sievänen kertoo, että Nuppu on asunut täällä pennusta asti. Siitä on tullut kiinteä osa palvelukeskuksen arkea. Niin henkilökunta kuin asukkaat ovat tottuneet pitämään Nupusta huolta ja availemaan ovet, kun se pyytää.

Nuppu puolestaan osallistuu hoitotyöhön esimerkiksi nukkumalla asukkaiden sänkyjen jalkopäässä. Se tuo niin asukkaille kuin henkilökunnalle iloa, sisältöä ja puheenaiheita.

– Joskus ollaan puhuttu, että Nuppu on yksi meidän lähihoitajista, Sievänen sanoo.

Luonteeltaan Nuppu on kissamainen kissa, itsenäinen oman tiensä kulkija. Se voi tulla syliin, mutta vain kun hetki on juuri oikea. Kun silitykset riittävät, Nuppu ilmaisee sen selvin sanoin. Ehtookodon väki on hyväksynyt Nupun luonteen sellaisenaan ja antaa sen olla oma itsensä.

– Sen mukaan, miten Nuppu tahtoo, on toimittava, Sievänen naurahtaa.

Iso ja monipuolinen ympäristö on pitänyt Nupun aktiivisena ja leikkisänä. Leikkisyys käy ilmi esimerkiksi jouluisin, kun dementiaosastolle tuodaan muovikuusi. Joskus kuusi on löytynyt Nupun jäljiltä kaatuneena, tänä vuonna kissa tyytyi vain koristelemaan alaoksat uusiksi. Nupun seikkailuista näkyy usein jälkiä myös tietokonepisteillä.

– Välillä kun rupeaa laittamaan käyttäjätunnusta, siinä on valmiina joku erikoinen merkkijono. Tietää, että siitä on Nuppu mennyt, Sievänen sanoo.

Palvelukeskuksessa kaikki ovat tottuneet pitämään Nupusta huolta. Se liikkuu vapaasti käytävillä ja toimistoissa. Kuva: Tua Onnela

Palvelukeskuksessa kaikki ovat tottuneet pitämään Nupusta huolta. Se liikkuu vapaasti käytävillä ja toimistoissa. Kuva: Tua Onnela

TEKSTI: Tua Onnela

KUVAT: Tua Onnela

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?