Kansanedustajat Vesilahden yläasteella

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kansanedustajat kiertävät ympäri Suomea peruskouluissa. Vesilahden yläasteelle vieraaksi saapuivat Sofia Vikman ja Pauli Kiuru. Yläasteen oppilaat olivat valmistelleet heille kysymyksiä, jotka käsittelivät ajankohtaisia ja oppilaita kiinnostavia asioita.

Sofia Vikman kertoi Vesilahden yläasteella, että kansanedustajan työ on hänen unelmatyönsä. Kuvassa vasemmalta Santeri Hirvikoski; oppilaskunnan puheenjohtaja, Oili Vastamaa, Veera Ojanen, Sofia Vikman. Kuva: Elina Pispala

Sofia Vikman kertoi oppilaille nuoruudestaan ja sen aikaisista suunnitelmistaan tulevaisuutta koskien. Vikman oli erityisen kiinnostunut hevosista, mutta oli kuitenkin päättänyt suorittaa ylioppilastutkinnon. Kirjoitusten jälkeen Vikman oli lähtenyt Ranskaan hevostallille töihin, mutta häntä oli alkanut kiinnostaa vielä enemmän asioihin vaikuttaminen ja maailman muuttaminen. Hän päätti palata Suomeen ja hankkia vaikuttamiseen sopivan koulutuksen Tampereen yliopistosta ja työkokemusta eduskuntatyötä varten. Hevosharrastus on silti pysynyt lähellä Vikmanin sydäntä.

Vikman kokee, että eduskunnassa kansanedustajana työskenteleminen on hänen unelmatyönsä ja hän suhtautuu siihen intohimoisesti, vaikka päätökset eivät aina ole helppoja.

Vesilahden yläasteella vieraillut Pauli Kiuru kertoi matkustelevansa paljon. Kuvassa vasemmalta Santeri Hirvikoski, Riikka Luukkaala, Eerika Toivonen

Toinen koulussamme vieraillut kansanedustaja oli Pauli Kiuru. Hän kertoi monipuolisesta historiastaan, muun muassa yhteiskuntaopin- ja historianopettajan koulutuksesta, ammattilaisurheilijan urastaan ja muistakin elämänsä aikana tekemistään asioista.

Kiuru kertoi nauttivansa paljon lukemisesta, mutta harmittelee ettei ehdi lukea vielä enemmän. Hän lukee paljon ajankohtaista kirjallisuutta, joten ei osaa tarkasti määritellä, onko lukeminen harrastus vai osa työtä. Kiuru kertoi matkustelevansa paljon. Hän on kiertänyt Euroopan tarkasti ja käynyt useampaan kertaan Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Kiuru kertoo pitävänsä Suomen vuodenajoista, mutta kokee silti syntyneensä väärään lämpövyöhykkeeseen. Australia ja Uusi-Seelanti ovat enemmän hänelle sopivaa lämpövyöhykettä, joten sinne hän muuttaisi jos ei Suomessa voisi asua.

Oppilaat kertoivat hieman kansanedustajien vierailun jälkeen heränneitä ajatuksiansa.
Tuomas Torkkeli, 16

– Mielestäni kansanedustajien vierailu oli hyvä. Oli kiva kuunnella heidän mielipiteitään eri asioista. Oli hieman harmillista, että vierailu oli aika lyhyt.
Santeri Hirvikoski, 15

– Oli hyvä että kansanedustajat tulivat koulullemme. Oli kivaa ja mielenkiintoista kuunnella heitä ja oppia lisää kansanedustajan työstä ja ajankohtaisista asioista ja ongelmista.
Riikka Luukkaala, 15

– Omasta mielestäni oli oikein mukavaa, että kansanedustajat kiersivät koulussa, myös meillä, sillä muuten heitä ei oikein koskaan tapaa ja vaikka tapasikin, ei tule kysyttyä mitään. Oli mukava kuulla kansanedustajien mielipiteitä monista asioista liittyen muun muassa maailmanpolitiikkaan ja Suomen tilanteeseen. Oli hyvä kertoa meille nuorille politiikasta esimerkiksi kansanedustajien työpäivän ja sen monipuolisuuden kautta. Itseäni jäi kuitenkin hieman harmittamaan, ettemme ehtineet kysyä kaikkia valmiina olleita kysymyksiä.

Teksti: Elina Pispala 9a
Kuvat: Elina Pispala 9a
Kuvissa
Sofia Vikmanin kanssa
Vas. Santeri HIrvikoski; oppilaskunnan puheenjohtaja, Oili Vastamaa, Veera Ojanen

Pauli Kiurun kanssa
Vas. Santeri Hirvikoski, Riikka Luukkaala, Eerika Toivonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?