5C ja yöllinen seikkailu pääkirjastossa

Lempäälän lukevin luokka urakoi yli 50 000 sivua

Jonna Pekkinen, Ronja Lahtinen, Liisa Kaihua, Petra Kortesalmi ja Erin Lehti viettivät luokkakavereidensa kanssa yön Lempäälän pääkirjastossa. Kuva: Katariina Onnela

Pääkirjaston käytävillä näkyy peittoja, patjoja ja tyynyjä. Lukusalissa istuu iloisia, hieman väsyneen näköisiä lapsia syömässä aamupalaa. Lempäälän kirjaston järjestämän Lempäälän lukevin luokka -kilpailun voittajaluokka on päässyt lunastamaan voittamansa palkinnon: yökyläilyn kirjastossa.

Syyskuun aikana 5–6 -luokille järjestetyssä kilpailussa ohjeistus oli yksinkertainen. Lue eniten sivuja ja voita. Luetuiksi sivuiksi hyväksyttiin sekä perinteiset kirjat että sarjakuvat. Kuljun koulun 5C-luokka voitti kilpailun yli 50 000 luetulla sivulla. 23 henkisessä luokassa se tekee yli 2 100 sivua per nenä.

Luokan opettaja Annika Tuominen kertoo, että syyskuussa oli jokaisena kouluaamuna opettajan pöydän edessä jono oppilaita esittelemässä luettuja kirjoja.

– He näyttivät kirjan ja esitin niistä pari kysymystä, kuten kuka oli päähenkilö tai mikä oli tarinan juoni pääpiirteissään. Sitten kirjasin luetut sivut ylös.

Annika Tuominen paljastaa, että 5c-luokan oppilaiden voiton ratkaisi kilpailuhenkisyys.

– Kun he kuulivat naapuriluokan tuloksia, niin tuli into, että me voitetaan tämä.

Koulussa opiskeltiin kilpailusta huolimatta syyskuun ajan normaalisti. Oppilailla oli pulpetissaan pulpettikirja ja sitä sai lukea, kun muulta koulutyöltä jäi aikaa. Pääosin he lukivat siis vapaa-ajallaan. Annika Tuomisen mukaan kilpailu innosti lukemaan myös niitä oppilaita, jotka eivät muuten kirjaan niin herkästi tartu.

5C-luokan pojat Joonas Pekkinen, Mico Kauppi, Roni Pitkälä, Aapo Saari, Erik Kankkonen, Topias Kulmala, Konsta Österberg, Daniel Hämäläinen ja Mikke Luttinen viihtyivät pelaamassa Xbox-pelejä. Kuva: Katariina Onnela

Yöhön kirjastossa oppilaat varustautuivat omin patjoin ja peitoin. Bussikyyti Kuljusta toi voittajaluokan pääkirjastolle, jossa heille oli järjestetty kirjasto-olympialaiset kymmenottelulla. Olympialaisissa kisasivat muun muassa Kirgisian ja Malawin joukkueet.

Rasteilla testattiin kirjojen aakkostamisen taitoa ja tehtiin animaatioita. Poikien suosikiksi nousi Xbox-rasti. Pedin sijaaminen ja iltapalakin kuuluivat rastitehtäviin.

Ennen nukkumaanmenoa yökyläläisille luettiin tietysti iltasatu. Sen he saivat valita itse ja Kuljun kirjastonhoitaja Jenni Jorun luettavaksi valikoitui peikoista kertova kirja.

Kello 23 sammuivat valot, mutta erinäiset vakoiluleikit ja muut puuhat pitivät vitosluokkalaisia valveilla vielä pitkään. Pimeässä koetettiin pelata jopa Unoa, mutta huonolla menestyksellä.

Perjantaina luokalla ei onneksi ollut ohjelmassa muuta kuin kyyti takaisin Kuljuun ja ruokailu koululla. Sitten oppilaat ja opettaja pääsivät kotiin lepäämään.

5c-luokan oppilaat aikovat jatkaa visiittejään kirjastoon jatkossakin. Kuljun kirjaston vakikävijöiden luku-urakointi jatkuu lukudiplomin suorittamisen merkeissä.

Kirjastonhoitaja Sari Musakka kertoo, että Lempäälän lukevin luokka -kilpailulle on luvassa jatkoa. Yökyläily kirjastossa saattoi kuitenkin olla ainutkertainen palkinto.

Lempäälän lukevin luokka -kilpailun top 3

1. Kuljun koulun 5C, opettaja Annika Tuominen (yht. 55799 sivua/23 oppilasta = 2426 sivua/oppilas)
2. Moision koulun 5A, opettaja Sanna Lagerstedt (yht. 46109 sivua/21 oppilasta = 2196 sivua/oppilas)
3. Kuljun koulun 5A, opettaja Kristiina Kuivanen (yht. 43119 sivua/22 oppilasta = 1960 sivua/oppilas)

5c-luokan tyttöjen suosikkilukemista

  • Viestiä koomasta, Marja Leena Tiainen
  • Sori vaan se on totuus, Katariina Romppainen
  • Viikinkisolmu, Roope Lipasti
  • Neiti Etsivä -sarja
  • Muumit
  • Aku Ankat

Jonna Pekkinen, Ronja Lahtinen, Liisa Kaihua, Petra Kortesalmi ja Erin Lehti viettivät luokkakavereidensa kanssa yön Lempäälän pääkirjastossa. Kuva: Katariina Onnela

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?