Valkeakosken voimalaitoksen juoksutusta rajoitetaan

UPM-Kymmene Oyj ja Pirkanmaan ELY-keskus ovat sopineet Valkeakosken voimalaitoksen juoksutuksen rajoittamisesta helmikuun alusta alkaen Mallasveden ja siihen liittyvien järvien vedenkorkeuksien liiallisen alenemisen estämiseksi. Voimalaitoksen lupa mahdollistaa juoksutuksen rajoittamisen, jos Mallasveden vedenkorkeus uhkaa laskea luvassa esitetyn raja-arvon alapuolelle. Juoksutusta rajoitetaan siten, että luonnonmukaista purkautumiskäyrää vastaavasta juoksutuksesta vähennetään 10 kuutiota sekunnissa. Juoksutusrajoitus on voimassa toistaiseksi, kunnes raja-arvon alitusuhka väistyy.

Mallasveden ja siihen liittyvien järvien vedenkorkeus on ollut syksystä alkaen raja-arvon alapuolella. Juoksutusrajoituksiin ei kuitenkaan ole ryhdytty Mallasveden alapuolisen Vanajaveden alhaisten vedenkorkeuksien vuoksi, jotka liittyivät varautumistoimiin Lempäälän kanavan kunnostamiseksi. Kanavakunnostusten jälkeen syksylle ja alkutalvelle tyypilliset sateet jäivät tulematta, minkä vuoksi Mallasveden vedenkorkeus ei noussut raja-arvon yläpuolelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?