Saattohoidossa tehdään sydämen työtä

Vapaaehtoistyöntekijä kulkee vierellä tavallisen ihmisen taidoilla

Tiina Innala haastattelee henkilökohtaisesti jokaisen, joka tulee Ehtookotoon vapaaehtoistyöhön. Kuva: Katariina Onnela

– Kun ei ole mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä.

Näin kertovat Ehtookodon saattohoidon kaksi vapaaehtoistyöntekijää. Heitä on Ehtookodossa yhteensä reilu parikymmentä ja heistä saattohoitoon perehtyneet ovat tukena sekä läsnä, kun elämän viimeiset hetket ovat käsillä.

Vapaaehtoistyöntekijän ja saattohoidossa olevan ihmisen yhteinen matka alkaa, jos saattohoidettava niin toivoo.

– Usein toivotaan, että joku olisi mahdollisimman paljon läsnä, kertoo Ehtookodon palveluohjaaja Tiina Innala ja toteaa, että tarve riippuu paljon saattohoidettavan omaisten määrästä ja omista toiveista.

Hän korostaa, etteivät vapaaehtoiset korvaa koskaan ammattihenkilökuntaa. Vapaaehtoiset ovat saattohoidettavalle läsnä tavallisen ihmisen taidoilla.

– Tärkeää on toimia saattohoidettavan ihmisen ehdoilla. Joskus voidaan muistella, laulaa, lukea tai katsella valokuvia.

Aina saattohoidettava ei pysty omaa tahtoaan kertomaan, ja silloin tärkeintä on läsnäolo.

– Silloin voi pitää kädestä kiinni ja silittää päätä, vapaaehtoistyöntekijät kertovat.

Pontimena vapaaehtoisten tekemälle sydämen työlle – kuten he vapaaehtoistyönsä kokevat – on se, ettei kukaan joutuisi kuolemaan yksin. He myös toivovat, että mahdollisimman moni saisi nukkua pois omassa sängyssään. Tavoitteena on arvokas kuolema.

Saattohoidon vapaaehtoistyöntekijältä vaaditaan tietynlaisia ominaisuuksia ja elämänkokemusta. Pitää osata kuunnella, olla läsnä ja myötätuntoinen. Kuolevaisuuden kanssa pitää olla sinut. Myös empatiakykyä ja kykyä kohdata toisen ihmisen tuska ja hätä tarvitaan.

– Kaikkien hommaa se ei ole, ja juuri sitä punnitaan koulutuksessa, Tiina Innala sanoo.

Hän myös muistuttaa, että vapaaehtoistyöhön kuuluu paljon vastuita ja velvollisuuksia. Yksi niistä on pitää itsestään huolta.

– Vapaaehtoistyöntekijän velvollisuus on kieltäytyä, jos ei jaksa tai ehdi. Korostamme sitä, että saa ja pitää kieltäytyä. Jokainen on vastuussa omista voimistaan ja ajankäytöstään.

Vapaaehtoinen toimii aina saattohoidettavan ehdoilla. Läheisyys ja toisen ihmisen läsnäolo ovat tärkeitä viimeisinä hetkinä. Kuva: Katariina Onnela

Omat vakaumukset ja arvot on syytä jättää oven taakse saattohoidettavan luo mennessä. Tiina Innalan mukaan Ehtookodossa on viritelty hoitotahtojen kirjaamista, mikä helpottaa työtä esimerkiksi juuri saattohoitotilanteessa. Myös vapaaehtoisia työ saattohoidettavien kanssa on saanut ajattelemaan.

– On mietitty, että mitä sitten haluaa ja mitä ei suin surminkaan halua. Se on hyvin pientä, mikä on silloin tärkeää.

Ehtookodon vapaaehtoistyöntekijänä saattohoidossa -koulutus järjestetään yhteistyössä Lempäälän kunnan kanssa ja toiveissa on saada vapaaehtoisia saattohoitoon Ehtookodon lisäksi Himminkotoon, kunnan kotihoitoon ja terveyskeskussairaalaan.

Maaliskuussa järjestettävä neljän kerran koulutus ei ole velvoittava ja sen voi käydä, vaikka juuri nyt ei olisi mahdollisuutta osallistua vapaaehtoistyöhön. Koulutuksessa muun muassa perehdytään vapaaehtoistyön periaatteisiin ja vapaaehtoistyöntekijän oikeuksiin, vastuisiin ja velvollisuuksiin. Aihetta lähestytään myös hoidollisesta näkökulmasta, jotta sekin puoli tulee tutuksi.

Ehtookodolle on opinnäytetyönä suunniteltu niin sanottu saattohoidon työkalupakki. Kati Laineen kokoama pakki pitää sisällään esimerkiksi kirjallisuutta, musiikkia ja tuoksuja. Siihenkin tutustutaan koulutuksessa tarkemmin.

Koulutukseen voi ilmoittautua 1. maaliskuuta asti Tiina Innalalle sähköpostitse tai soittamalla.

Ehtookodon vapaaehtoiset esiintyvät jutussa omasta toiveestaan nimettöminä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?