Sadan metrin kudonta alkoi Vesilahdessa

Kutoja kutoo kudosta, sinistä ja valkoista

Suomessa kertyy vuosittain noin 70 000 000 kiloa tekstiilijätettä. Taitokeskus ja Kudontatupa tarjoavat mahdollisuuden tekstiilijätteen kierrätykseen ja kerää puhtaita sinivalkoisia poistolakanoita ja t-paitoja jalostettaviksi edelleen esimerkiksi tuolinpäällisiksi ja pieniksi matoiksi. Kuvassa Eeva Nytorp leikkaa lakanaa mahdollisimman pitkäksi kuteeksi. Kuva: Katariina Onnela

Kunnianhimoinen tavoite Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi alkoi maanantaina 20. helmikuuta Narvan Monarilla. Vesilahden Taitokeskus ja Narvan Seurantalon Kudontatupa haastavat kaikki vesilahtelaiset kantamaan kortensa, tai oikeammin kuteensa, kekoon yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Vuoden loppuun mennessä tavoitteena on kutoa pyöreät sata metriä mattoa, poppanaa, tai muuta kudosta. Kutomaan pääsee joko Kirkonkylällä Taitokeskuksessa tai Narvan Seurantalolla. Kuteiksi kaivataan paljon puhtaita sinisiä ja valkoisia lakanoita sekä t-paitoja. Sävyllä ei ole väliä, risaisetkin käyvät, eikä satunnainen pilkahdus muuta väriä tai pieni pinttynyt tahra haittaa. Tärkeintä on puhtaus.

Sekä Monarilla että Taitokeskuksessa järjestetään opastusta kuteiden leikkaamiseen. Katso Digilästä video siitä, kuinka Eeva Nytorp ja Leena Hellman antavat vinkit mahdollisimman pitkän kuteen leikkaamisesta lakanasta ja t-paidasta.

Kutoa voi itselleen tai esimerkiksi seuran tai yhdistyksen varainhankintaan. Eeva Nytorp ja Hilkka Rantala kertovat, että seurat ja yhdistykset voivat varata kangaspuut käyttöönsä ja kutoa niillä vuoroin. He toivovat, että mahdollisimman moni pääsisi haasteen myötä kokeilemaan kangaspuilla kutomista. Tempaus on mainio myös vanhojen taitojen verestämiseen.

Kesällä Taitokeskukselle on suunnitteilla näyttely teemalla Melkein sata metriä kudetta.

Leikkuutalkoita järjestetään Narvan Monarilla maanantaina 27. helmikuuta klo 17–19 ja Taitokeskuksella Tapolassa tiistaina 28. helmikuuta klo 10–13 ja 14–17  sekä maaliskuussa joka tiistai klo 10–13.

Erilaiset sävyt ja kuosit on hyvä yhdistää kiikkalaisella tekniikalla. Sillä tekniikalla kudottu liina näyttää tältä. Kuva: Katariina Onnela

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.