Mummon kammarissa tehdään tasapainoisia ihmisiä

25 vuotta täyttänyt Mummon kammari on aikuisen naisen iässä

Ystävyys ja yhdessäolo ovat Mummon kammarin suola ja sokeri. Kuvassa vasemmalta Outi Mäki, Elna Laurikkala ja Kirsti Antila. Kuva: Katariina Onnela

– Tiesittekö, että Mummon kammari harrastaa säännöllistä lääkkeenjakelua, tiedusteli Mummon kammarin 25-vuotisjuhlissa puhunut Outi Mäki Vanhustyön keskusliitosta.

Hän viittasi lääkkeellä kahviin, jota nautittiin Ehtookodossa kupilliset maanantaina 20. helmikuuta samoin kuin maanantaisin yleensäkin.

– Kahvilla on vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen, nestetasapainoon ja urheilijan suorituskykyyn. Kahvin kofeiini piristää ja kahvinjuojilla on vähemmän kakkostyypin diabetesta, hän kertoi.

Kahvi on Mummon kammarissa kuitenkin sivuseikka, sillä paljon tärkeämpää on seura.

– Tämä on henkireikä! Olkoon sisikunta miten sekaisin tahansa, niin täältä lähtee kotiin tasapainoinen ihminen, toteaa Elna Laurikkala.

Hän on ollut mukana toiminnassa koko 25 vuotta. Erityisen lämmöllä Elna Laurikkala muistelee monia ystäviä, joita hän on Mummon kammarissa saanut. Mieleen ovat jääneet kohokohtina myös puhallinorkesteri Oktaavin konsertit.

Myös Valma Käpynen, 100, kiittelee virikkeellistä toimintaa ja mukavia ihmisiä.

– On erittäin tärkeää järjestää tilaisuuksia, joista tulee hyvä mieli, Outi Mäkikin totesi ja kertoi, että tutkimukset osoittavat positiivisen tunnetilan jatkuvan jopa muistisairailla pidempään kuin muiston siitä mistä tunne johtuu.

Ehtookodon juhlasali täyttyi Mummon kammarilaisista. Kuva: Katariina Onnela

25 vuotta sitten idea Lempäälän Mummon kammariin tuli Tampereelta. Tammikuun 16. päivä vuonna 1992 Lempäälän-Vesilahden Sanomat uutisoi idean alullepanijoiksi Sinikka Kilpisen, Linnea Kyrönpalon ja Anja Lundanin.

– Siemen putosi hyvään maahan ja joukko kasvoi. Vuosien ja vuosikymmenien saatossa Mummon kammarissa on ollut satoja ja taas satoja tapaamisia, sanoi Kirsti Antila toivottaessaan juhlaväen tervetulleeksi.

Hän muisteli lämmöllä löydettyjä ja menetettyjä ystäviä ja riemukkaita hetkiä milloin tiernapoikina ja milloin käsitöiden parissa.

– Meitä kaikkia tarvitaan. Muodostamme kuin yhden suuren perheen. Kukaties 25 vuoden päästä vietetään 50-vuotisjuhlia, hän jatkoi ja jakoi kiitoksia monille vapaaehtoisille ja työmyyrille.

Juhlissa kuultiin myös kuorolaulua, Eeva Petäkosken lausuntaa, seurakunnan tervehdys kirkkoherra Mikko Oikariselta ja Ehtookodon onnentoivotukset johtaja Jaana Holm-Tikkisen välittämänä. Lisäksi Ehtookoto tarjosi kakkukahvit ja kauniin musiikkitervehdyksen Mummon kammarilaisille.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?