Maaliskuu toi kiurun ja töyhtöhyypän Pirkanmaalle

Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin ikuisti valokuvaansa töyhtöhyypän.

Pirkanmaalle saapui maaliskuun ensimmäisen päivän kosteissa ja lämpimissä keleissä töyhtöhyyppiä ja kiuruja. Jos sää jatkuu keväisen lämpimänä, ensiksi etelärannikolle saapuvat muuttolinnut etenevät nopeaa tahtia vähälumiseen tai lumettomaan sisämaahan. Takatalven sattuessa töyhtöhyypät ja kiurut muuttavat takaisin sinne, missä olosuhteet ovat suopeat. Ne palaavat takaisin nopeasti olosuhteiden parannuttua.

Sastamalasta ilmoitettiin Pirkanmaan Lintutieteelliselle Yhdistykselle 1. maaliskuuta Pirkanmaan ensimmäiset töyhtöhyypät. Sastamalan Villilässä  havaittiin samaten kevään ensimmäinen kiuru. Myös Valkeakosken Linnasten aukealta ilmoitettiin muuttava kiuru. Muutama sepelkyyhkyhavainto tuli 1. maaliskuuta Sastamalasta ja Valkeakoskelta. Kolme uuttukyyhkyä on ilmoitettu 2. maaliskuuta Nokialta Kauniaisista.

– Hiirihaukkoja ja maakotkia muuttaa Pirkanmaan taivaalla ennakoiden kevään läpimurtoa. Muuttavia maakotkia on havaittu kuukauden sisällä vähintään neljätoista yksilöä. Laulujoutsenten, telkkien ja isokoskeloiden määrät lisääntyvät sulissa. Harmaalokkeja alkaa näkyä ja kuulua taivaalla ja sulapaikoissa. Harmaalokkien joukosta voi löytää isokokoisen ja mustasiipisen merilokin. Laulujoutsenpariskuntia ja harmaalokkeja voi havaita jään ja lumenkin keskeltä, koska ne käyvät tarkistamassa vanhoja pesimäpaikkojaan, luettelee Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?