Herralankoskella talvehtijoita ennätysmäärä

Telkkä tarvitsee apua

Herralankoskella Lempäälässä talvehti onnistuneesti melkoinen määrä telkkiä. Maaliskuun alussa sulapaikkoihin on ilmestynyt uusia telkkäpareja, mikä kertoo kevätmuuton alkaneen. Nyt on aika kunnostaa vanhat pöntöt ja vielä ehtii uusiakin pönttöjä rakentaa telkälle. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Sorean sotkan, Kalevalan mytologisen vesilinnun kevätmuutto on alkanut, minkä huomaa sulapaikoille ilmestyneistä uusista telkkäpareista.

Lempäälän Herralankoskella talvehti onnistuneesti melkoinen määrä telkkiä, mikä on seurausta leudoista talvista. Kari Isokivijärvi kuvasi Herralankosken talvehtivaa telkkäjoukkoa, josta vain 22 yksilöä mahtui samaan ruutuun.

Kalevalainen sotka tunnetaan nykyisin paremmin telkän nimellä. Kalevalassa sotka loi maailman muniessaan Ilmattaren polvelle kuusi kultamunaa, joista rikkoutuessaan syntyivät maa, vesi, ilma, aurinko, tähdet ja kuu.

Karaistuneena vesilintuna telkkä saapuu ensimmäisten muuttajien joukossa ja alkaa heti etsiä itselleen pesimäpaikkaa. Telkkä on kolopesijä, jota voidaan auttaa asentamalla isokokoisia uuttuja, pönttöjä rantapuihin, jonne telkkänaaras voi lentää suoraan ja josta poikaset voivat pudottautua veteen.

Tärkeää on korjata tai poistaa rikkinäiset pöntöt, jotka voivat muuten olla todellisia surmanloukkuja pesimään alkavalle telkälle. Kolohaapojen säästäminen hakkuissa ja jättäminen hakkuaukeillekin pystyyn on hyvää luonnonsuojelua, sillä vanhat palokärjen kolot ovat telkän ja helmipöllön luontaisia pesäpaikkoja.

 

Hannu Järvinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?