Ruokkivaa kättä ei pidä purra

Nurmelaisessa kyläjulkaisussa kyläpäällikön kynästä lähtenyt teksti koskien Kantri ry:n/ELY:n tukihakemusten käsittelyä oli niin kielteinen ja vääristelevä, että siihen olisi pitänyt lehden tekijöiden pyytää myös toisen osapuolen näkemys. Vaikka kyse on vain kylälehdestä, on se kuitenkin julkinen media, jota luetaan Kantri ry:n toiminta-alueella ja mistä kunta, eri harrastuspiirit ja asukasyhdistykset ovat saaneet satojatuhansia EU:n tukieuroja toimintansa kehittämiseen tai vesistöjen kunnostukseen.

Niinpä minä entisenä Kantrin puheenjohtajana ja seitsemän vuotta johtokunnassa näitä asioita käsitelleenä päätin olla tämä toinen osapuoli ja korjata väärää tietoa ihan pyytämättä.

Kantri ry on ministeriön hallinnoima (MMM,TEM), kahdeksan kunnan paikallinen toimintaryhmä, joka Leader-kehyksensä puitteissa puoltaa rahoitusta alueensa eri yhteisöjen hankkeille. Asukkaita alueella asuu yli 365 000. Meneillään olevalla toimikaudella 2014–20 Kantri ry jakaa toiminta-avustuksia lähes viisi miljoonaa euroa.

Nurmen rukoushuoneen saneeraushankehakemus niin kuin kaikki muutkin hakemukset käsitellään samaa hakemusmenettelyä noudattaen saapumisjärjestyksessä. Hakijatahon tittelit eivät hakemuksen käsittelyyn vaikuta, vaikka ne kuinka painokkaasti esille tuotaisiinkin.

Jos hakemusmenettelyä ei hallitse, apua siihen saa Kantri ry:n hankeaktivaattorilta tai toiminnanjohtaja Kari Kylkilahdelta sekä ministeriön ja MAVI:n sivuilta. Kyseisestä Nurmen rukoushuoneen hankehakemuksesta: jos hakemus on puutteellinen tai puutteellisin tiedoin, lisätietoja joudutaan pyytämään. Sama koskee liitteitä ja jos niitä joudutaan pyytämään moneen kertaan, tämä luonnollisesti lisää käsittelyaikaa jo Kantrissa, puhumattakaan ELY-keskuksesta. Kyse siis ei ole virkahenkilöiden kiusanteosta, niin kuin kirjoitus antaa ymmärtää, vaan lain puitteissa työtään tekevistä alan ammattilaisista. Tämän hakemuksen osalta väitetty vuoden käsittelyaikakin täyttyy vasta ensi elokuussa.

On totta, että kun kyseessä on valtion ja EU:n tukirahat, käsittely ja valvonta on tiukempaa kuin pikavipeissä, mutta ei niin tiukkaa ja monimutkaista, että tukihakemukset sen vuoksi kannattaisi jättää tekemättä tai siirtyä alatason kielenkäyttöön tilanteessa, jossa peili kertoisi syyllisen.

Riitta Halme

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?