Hilla on luontopäiväkoti

Uutta palvelusetelipäiväkotia kiinnostaa laajentuminen Lempäälässä

Aikuisen mielestä kurja keli saattaa lapsesta olla mitä viihdyttävin. Kuva: Katariina Onnela

Keväisenä tiistaipäivänä taivaalta sataa vuorotellen vettä ja räntää. Luontopäiväkoti Hillan lapsia se ei haittaa, koska vettä valuttava ränni ja kuraleikit ovat monen suosikkijuttuja.

Tammikuun 2. päivänä Kuljuun avautunut luontopäiväkoti Hilla on Lempäälän ensimmäinen palvelusetelipäiväkoti. Päiväkoti on jo täynnä, joten tilaus sille oli suuri.

Alle kolmevuotiaiden Toukka-ryhmän lisäksi Hillassa on kolme sisarusryhmää. Päiväkodin johtaja Elina Lehtonen kertoo, että Toukkien, Kissojen, Pupujen ja Sisiliskojen toimintaa määrittää Norlandian oma luontokonsepti. Norlandia on norjalaisomisteinen yritys, joka tarjoaa sosiaali- ja terveyspalveluita päiväkodeissa, potilashotelleissa, ja hoivakodeissa Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Alankomaissa.

Luontopainotus näkyy Hillassa monin tavoin. Esimerkiksi henkilökunta koulutetaan Metsämörri-ohjaajiksi, lasten kanssa mietitään yhdessä kestävää kehitystä ja keväällä pihalle rakennetaan istutuslaatikoita. Istutuskauden avauduttua pihaan istutetaan myös omenapuita ja marjapensaita. Päiväkotilaiset retkeilevät paljon ja Elina Lehtonen kertoo, että runsas ulkoilu on merkitty päiväkodin palvelulupaukseen. Oma kota löytyy aivan päiväkodin pihasta.

Norlandialla on keskuskeittiöitä Espoossa ja Jyväskylässä, mutta Hillan ruuat tulevat läheltä, Vanhalta Tuulan Tuvalta.

Hillan viikko-ohjelma rakennetaan lapsia osallistamalla. Toiveita voivat esittää myös vanhemmat. Ehdotukset kiinnitetään lehdiksi päiväkodin toiveiden puuhun. Kun toive on toteutettu, siihen merkitään toteutuspäivämäärä.

Hillassa on käytössä Minun päiväni -viesti. Siihen lapsen omahoitaja täyttää tietoja päivän kulusta. Esimerkiksi päivälevon pituus, ruokailut, leikit, ulkoilut ja päivän mielialat on helppo tarkistaa lapusta. Näin tieto välittyy, vaikka oma hoitaja ei olisi paikalla lapsen lähtiessä kotiin. Elina Lehtonen kertoo, että vanhemmat ovat olleet syteemiin hyvin tyytyväisiä.

 

Norlandialla on  Suomessa kuudellatoista paikkakunnalla 38 päiväkotia. Rakenteilla on seitsemän uutta päiväkotia. Pääsääntöisesti päiväkodit ovat joko luonto- tai liikuntapainotteisia.

– Tänne on ollut helppo tulla ja olemme saaneet lämpimän vastaanoton. Yhteistyö on ollut toimivaa ja myös perheet ovat ottaneet hyvin vastaan, kertoo pedagoginen johtaja Jonna Heikkilä.

Toimitusjohtaja Olli Lehtisalo on myös tyytyväinen uuden päiväkodin vastaanottoon Lempäälässä. Kiinnostusta laajentamiseenkin on.

– Ehdottomasti on kiinnostusta laajentaa Lempäälässä heti, kun aukeaa mahdollisuus. Jos samalla alueella on useampi päiväkoti, ne tukevat toisiaan hallinnollisesti.

Palvelusetelipäiväkoti

  • Kunnallisen varhaiskasvatuksen sijasta voi valita palvelusetelein tuettavan yksityisen päivähoidon.
  • Harkinnanvarainen ja tulosidonnainen etuus eikä siihen ole lakisääteistä subjektiivista oikeutta.
  • Myönnetään Lempäälässä vain oman kunnan asukkaille.
  • Palveluseteliä haetaan sähköisesti Lempäälän kunnan nettisivuilta.
  • Palvelusetelipäiväkodin kustannukset jakautuvat perusosaan ja lisäosaan. Perusosaan vaikuttavat perheen koko ja tulot ja se on sama kuin kunnallisessa päivähoidossa. Lisäosan suuruuden määrittää päiväkotiyrittäjä.
  • Luontopäiväkoti Hillan lisämaksu on 15 e/kk /lapsi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?