Omaishoitajien jaksamista tuettava

Omaishoitoon liittyvät kysymykset nousevat esiin aina vaalien yhteydessä. Omaishoitajien asemasta ja hyvinvoinnista ollaan huolissaan. Tällä vaalikierroksella on tehty poikkeus. Kukaan ei ole ottanut asiaa merkittävästi esille. Tuntuu kuin omaishoidon tarve ja omaishoitajien aseman parantamisen esille otto olisi häpeällinen ja turha asia. Kuitenkin kuntiin tarvitaan päättäjiksi henkilöitä, jotka toimivat omaishoitajien aseman parantamiseksi.

Omaishoidon kehittämiseksi on esitetty ja käynnistetty hyvää tarkoittavia asioita, tosin nihkeästi, mutta kuitenkin. On tärkeää, että niitä myös aletaan kunnissa toteuttaa omaishoitoperheiden kannalta oikeudenmukaisella ja parhaalla tavalla.

Omaishoitoon liittyviä lain muutoksia tehtiin kesällä 2016 mm. lakiin omaishoidon tuesta ja sosiaalihuoltolakiin. Muutosten tarkoituksena on omaishoitajien tukeminen, mikä toteutuukin osassa kuntia.

Valitettavasti useissa kunnissa on laista ja sen muutoksista tehty tulkintoja, jotka ovat johtaneet omaishoitoperheiden toimeentulon ja arjessa selviytymisen heikkenemiseen.

Omaishoidon tuen myöntämisen yhdenmukaistaminen on hyvä asia. Se ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että tukea on entistä vaikeampi saada. Omaishoitajien kohtelu on saatava lain tarkoituksen mukaiseksi kaikissa kunnissa.

Päättäjien on hyvä pitää mielessä omaishoidon kehittämisen tavoite: omaishoitajien jaksamisen tukeminen. Ilman sitä omaishoidosta ei saada vaihtoehtoista hoivamuotoa, jota uudistuksilla etsitään. Ilman sitä on omaishoitajia entistä vähemmän. Ilman omaishoitajia tämä maa on pulassa.

Martti Lindroos

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?