Klassista ja urheiluhierontaa Vanattarantiellä

– Tietokonetyöskentely, autolla ajaminen ja älylaitteiden käsittely saavat aikaan, että epäkäslihakset täällä ja kohottajalihakset ovat usein kireällä, sanoo Juha Kukkula. Kuva: Erkki Koivisto

– Tarjosivat mahdollisuutta siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta en halunnut sitä. Haluan tehdä töitä ja olla tekemisissä  ihmisten kanssa. Pää hajoaisi, jos jäisin yksin kotiin, kun vaimo lähtee aamuisin töihin ja lapset kouluun, sanoo Juha Kukkula, 39.

Pitkään ravintola-alalla, muun muassa 11 vuotta ravintolapäällikkönä, keittiömestarina, kokkina ja piiripäällikkönä  toiminut Kukkula koki elämänsä shokin, kun hän yhtenä tavallisena arkipäivänä neljä vuotta sitten hakeutui silmätuntemuksen takia lääkärin vastaanotolle. Diagnoosiksi varmistui pian silmänpainetaudin eli glaukoomaan lisäksi harvinainen periytyvä aikuisiän silmäsairaus. Lääkäri kielsi heti kättelyssä autolla ajon, ja siihen loppuivat työuransa vuonna 1998 aloittaneen piiripäällikön kiireet.

Leikkaukset eivät tuoneet apua. Rappeuma on edennyt niin, että Kukkulalla on toimivia näköärsykepisteitä enää murto-osa näkevän silmistä. Kukkula on 75-prosenttinen invalidi. Hän tietää kohtaavansa sokeuden 60 ikävuoden jälkeen.

Näkövammaa ei arvaisi miehestä, joka tulee avaamaan asiakkaalle oven klassista ja urheiluhierontaa tarjoavalla vastaanotollaan Vanattarassa Lempäälässä. Päällimmäisenä reippaasti kättelevästä miehestä on vaikutelma elämänmyönteisyydestä. Hän on juuri palannut pyöräreissultaan Ideaparkista.

– Olen ihan tyytyväinen tilanteeseen. Lapsetkin ovat tyytyväisiä, kun heillä on nyt oma hieroja kotona, sanoo 13 vuoden ajan Lempäälässä perheensä kanssa asunut kolmen urheilevan lapsen isä.

Kuten puolisonsakin Kukkula on alunperin koulutukseltaan AMK restonomi. Nyt hän on aloittanut uuden uransa helmikuun puolivälissä valmistuttuaan viime tammikuussa koulutetuksi hierojaksi.

– Tarjoan klassista ja urheiluhierontaa sekä intialaista päähierontaa, sanoo Kukkula, joka opiskelunsa yhteydessä erikoistui urheilijan lihashuoltoon.

Ammatinharjoittaja Juha Kukkulalla on kaksi toimipistettä, joista toinen on Tampereen seudun näkövammaisten työtila Aleksis Kiven kadulla Tampereella. Toinen vuokratila on aivan Kukkulan naapurissa Vanattarantien varrella Lempäälässä. Tampereella Kukkula työskentelee pääsääntöisesti maanantaista keskiviikkoon ja  torstaista lauantaihin Lempäälässä.

Kokemusta hänelle on nyt kertynyt puolentoista kuukauden ajalta.

– Ihan hyvin on lähtenyt liikkeelle, mutta eivät päivät mitenkään täysiä vielä ole. Koitan erottua muista hyvällä asiakaspalvelulla ja hyvällä työn jäljellä, sanoo otteissaan klassista ja urheiluhierontaa yhdistävä Kukkula.

– Urheiluhieronta eroaa klassisesta hieronnasta pääasiassa siinä, että urheiluhieronnan otteissa otetaan huomioon, mikä kausi urheilijalla on menossa. Esimerkiksi kilpailukaudella ei hieronnalla aiheuteta syviä tuntemuksia, vaan hieronta on palauttavaa ja aktivoivaa.

– Kun klassisessa hieronnassa hieronta on usein lihasyiden mukaista, urheiluhieronnassa manipulaatio tapahtuu lihasyihin nähden poikittaisesti.

Uudet vastaanottotilat Vanattarassa ovat siistit. Valo on puolihämärä, ja asiakkaille on oma pukeutumistilansa. Kukkulan pöydällä on hierontaöljypullon ja pyyhkeiden  lisäksi korttimaksupääte ja selkeänäyttöinen läppäri.

– Ajanvaraus onnistuu joko kotisivujen kautta ajanvarausjärjestelmästäni tai puhelimitse. Hieron myös iltaisin. Sarjakorteilla ei ole aikarajaa ja niitä voi käyttää vaikka koko perhe.

Hierojan asiakkaaksi mennään Kukkulan mukaan usein vähän liian myöhään paikkojen kipeydyttyä.

– Silloin on tarvetta hieronnalle jo paljon. Vähemmällä pääsisi, jos itselleen ottaisi ylläpitävää ja ennaltaehkäisevää hierontaa kerran, pari vuodessa, Kukkula vinkkaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.