Kisan kultaiset viestinaiset

Kuva: KontU/Niko Jouhkimainen
LeKi-trio korkeimmalla korokkeella SM-kullan kunniaksi. Vuokatti Ski team nappasi hopeaa ja Hämeenlinnan Hiihtoseura pronssia.

Kuva: Antero Korhonen
Aikku Saarinen, Sanni Alatalo ja Leena Nurmi kiidättivät Lempäälän Kisan historialliseen SM-kultaan 3×5 kilometrin viestikisassa Kontiolahdella.

Kontiolahden upea ampumahiihtostadion mahtavine latubaanoineen ja hohtavine lumimaisemineen oli näyttämönä Lempäälän Kisan huikean naistrion kultajuhlissa 3 x 5 kilometrin viestihiihdon SM-mittelöissä.
Historiallisen kullan huuhtoivat hiihtojärjestyksessä Leena Nurmi, Sanni Alatalo ja Aino-Kaisa Saarinen. Kulta oli LeKin seurahistorian ensimmäinen yleisten sarjojen viesteissä. Kaksi kertaa aiemmin Kisa on ollut mitalikorokkeella: vuonna 2015 hopealla ja vuonna 2014 pronssilla.
Suorassa tv-lähetyksessä Kisan hiihdon puuhamies Esa Virtanen sai hymyssä suin halata kultanaisiaan. Raskas, pitkä ja monia tapahtumia sisältänyt hiihtosesonki sai ikimuistoisen sinetin.
– Sellainen mieli ankkuriosuudelle lähdettäessä oli, että nyt napataan kultaa, hehkutti mainioon kevätkuntoon päässyt Aino-Kaisa ”Aikku” Saarinen.
– Monia viestimittelöitä olen käynyt, tämä kisa oli niin tasainen, että jännittävyydessään se sijoittuu ihan kärkipäähän, jatkoi Aikku kultahaastattelussa tunteittensa purkamista.
Joukkueen koostumus ja hiihtojärjestys seuloontui perjantain viiden kilometrin vapaan kisan jälkeen. Saarinen oli kyseisen kilpailun pronssilla, Nurmi 12. ja Alatalo 20. Varanaisena viestissä oli Klaara Leponiemi, joka oli saman kilpailun 28.:s.
Sprintterinä aivan maan kansallista kärkeä oleva Nurmi avasi tapansa mukaan sähäkästi, mutta maajoukkuehiihtäjä Anne Kyllösen kyytiin hän ei aivan päässyt. Nurmi tuli vaihtoon kolmantena 27 sekuntia Kyllösen ja Kainuun Hiihtoseuran takana.
– Ihan kympin esitys ei hiihto itseltäni ollut, mutta se oli riittävän hyvä. Viesti on joukkuekilpailu, muut naiset hoitivat osuutensa loistavasti, iloitsi Nurmi uransa ensimmäisestä SM-viestikullasta. Parisprintistä kultaa Nurmella on jo aiemmin plakkarissaan Aikku Saarisen parina.
Sanni Alatalo teki mahtavan osuushiihdon vapaan tyylin kakkospätkällä. Hän kuroi eroa kärkeen kiinni, pitäen Kisan kolmantena. Kakkososuuden hurjaakin hurjempi tykki oli ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, joka nosti seuransa Kontiolahden Urheilijat liki kahden minuutin takaa-ajoasemasta viestin keulaan.
– Tämä on ensimmäinen tv-haastatteluni, muttei varmasti viimeinen, nauratti Alatalo katsojia Yleisradion kultahaastattelussa.
– Hiihto maistui henkilökohtaisessa kisassa hyvältä ja viestissä tuli vähintään yhtä hyvä suoritus, kiitteli Alatalo menoaan.
Aikku Saarinen jahtasi ja ohitti oitis edellä menijät eli Kontiolahden Urheilijoiden ja Vuokatti Ski teamin viestittäjät, eikä suurin ennakkosuosikki Hämeenlinnan Hiihtoseurakaan Laura Monosen ankkuroimana päässyt uhkaamaan Aikkua, joka upean viikonloppunsa päätti henkilökohtaisen 15 kilometrin yhteislähtökisan pronssiin.
– Taktiikkana oli heti alusta alkaen lähteä kovaa ja katsoa kykenevätkö muut roikkumaan mukana. Hyvässä kevätkunnossa on mukava hiihtää myös vapaata. Välineet pelasivat myös ensiluokkaisesti, rento ja iloinen Saarinen turisi viestin jälkeen.
Kisattaret jatkoivat loistavia esityksiään myös 15 kilometrin yhteislähtökisassa. Nurmi osoitti monipuolisuutensa pinnimällä kymmenenneksi, Klaara Leponiemi onnistui myös mainiosti ollen sijalla 20. Sanni Alatalon viikonloppu päättyi rankan 15 kilometrin kilpailun 32. sijaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?