Vastaus Kokoomuksen väistyvien valtuutettujen kirjoitukseen 29.3.2017

Lempäälän vuoden 2012 kunnanvaltuustovaalien jälkeiset valtuustoryhmien neuvottelut puheenjohtajuuksista ja lautakuntapaikoista käytiin aivan normaalilla tavalla. Kunnallisvaaleissa valitaan kunnanvaltuutetut, joita Lempäälässä valittiin 43 joista Kokoomuksen listalta valittiin yhteensä 12 valtuutettua. Kunnanvaltuusto valitsee itselleen puheenjohtajat, kunnanhallituksen ja lautakunnat.

Ensimmäisessä kunnanvaltuuston kokouksessa suoritettiin, Kokoomuksen vaatimuksesta, suhteellinen vaali. Suhteellinen vaalitapa on kirjattu kuntalakiin turvaamaan kaikille ryhmittymille heille kuuluva suhteellinen osuus kunnallishallinnon luottamushenkilöpaikoista.

Ennen valtuuston ensimmäistä kokousta käydään ryhmien väliset neuvottelut. Neuvottelut päätyivät lopputulokseen, joka valtuuston kokouksessa virallistettiin. Kokoomuksen väistyviltä valtuutetuita on jäänyt kokonaan tekemättä itsetutkiskelu neuvottelijoidensa toiminnasta ja syistä, miksi Kokoomus ei saanut haluamaansa puheenjohtajan paikkaa. Tämän selvittäminen ja sisäistäminen todennäköisesti avartaisi heidän näkemystään asiasta. Lempäälässä on aikaisemmin, joitakin kertoja, toki noudatettu menettelyä, että suurin ryhmä on saanut haluamansa puheenjohtajuuden. Se on aina ollut neuvottelutulos, ei itsestään selvyys. Se ei myöskään perustu kuntalakiin tai mihinkään sopimukseen. Itse olen ollut neuvottelemassa vuoden 1976 kunnallisvaaleista lähtien eli kymmenen kertaa, eikä Kokoomuksen nyt esiin nostama menettely ole ainutkertainen. Menettely on todettu kuntalain ja kunnallisdemokratian mukaiseksi. Puheenjohtajan tehtävänä on johtaa ko. toimielimen työskentelyä koko Lempäälän parhaaksi. Kaikilla 43 valtuutetulla tulee olla yhden vertaiset vaikuttamisen mahdollisuudet. Puheenjohtajien valinta on myös henkilökysymys ja silloin tulee valintakriteerinä olla mahdollisimman monen kunnanvaltuutetun luottamus, joka vuoden 2012 kunnallisvaalien jälkeen täydellisesti toteutui.

Väistyvät valtuutetut väittävät myös että vaalitulos ei toteutunut ja että KD:n ja Keskustan äänestäjiä johdettiin harhaan. Tämä vaatimus on ominaista Kokoomuksen toiminnalle eli he pitävät itsestään selvyytenä, että kun äänestäjä äänestäessään KD tai Keskustaa tukee hän myös Kokoomuksen valtapyrkimyksiä, eli ääni olisi annettu myös Kokoomukselle. Kristillisdemokraateilla ja Keskustalla on ollut pitkäaikainen yhteistyö. Olemme toimineet ja määritelleet kannanottomme itsenäisesti, käsityksemm  mukaan äänestäjien tahdon mukaisesti. Väistyvät Kokoomuksen valtuutetut toteavat myös, ettei kunnallisvaalin 2012 jälkeiset puheenjohtaja valinnat tehneillä valtuutetuilla ole ollut yhteistä agendaa eli myöntävät valtuutettujen toimineet äänestäjiltään saamansa valtuutuksen mukaisesti. Ääni ei siis ole hyödyttänyt muiden puolueiden tavoitteita. Kunnallishallinnossa on annettava tilaa erilaisille näkemyksille myös puolueiden sisällä, vain neuvotteluteitse päästään eteenpäin.

Keskusta on aina ollut valmis neuvottelemaan ja yhteistyöhön kaikkien valtuustoryhmien kanssa. Asiakysymykset ratkaisevat. Emme myöskään näe että edustukselliset henkilökysymykset olisivat asiakysymyksiä merkittävämpiä, niin kuin nyt Kokoomuksen väistyvät valtuutetut tulkitsevat. Tämä kysymys ei ole millään tavoin heikentänyt Lempäälän kunnanvaltuuston työskentelyä, kaikilla valtuutetuilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin äänestäjiltä saamansa valtuutuksen mukaisesti.

Toivotan vaali-intoa kaikille ehdokkaille ja ennen kaikkea äänestäjille. Vain äänestämällä voi vaikuttaa.

Hannu Kopola
Keskustan ja KD:n valtuustoryhmien pj.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?