Mä en halua Sipilän sotee…

Haloo!

Nyt ihan kaikki tarvitaan uurnille!

Sutta ja sekundaa on tulossa hallituksen sotelakipaketin eteenpäin runnomisen seurauksena!
Sotelakipakettin on kuin tabula rasa, taulu, jossa on kehykset, mutta ei ollenkaan maalausta, sanoo emeritusprofessori Martti Kekomäki. (Ylen aamu 3.4.)
Lausuntoja on annettu lakiluonnoksesta ja sen valinnan vapaudesta, joka on kuin keisarin uudet vaatteet, niitä ei ole ollenkaan olemassa!? Ja sekin mitä on, on niin vaikeaselkoista, etteivät viranomaisetkaan saa siitä selvää! Mutta ovat hiljaa kuin sadussa, koska haluavat uskoa, että vaatteet todella ovat olemassa!

Mikä mies on tämä Juha Sipilä, joka ei kuuntele ketään, vaan puskee väkisin keskustan ja kokoomuksen omaa terveydenhoitojärjestelmää niillekin, jotka eivät sitä halua! Hallitus on runnomassa oman yksisilmäisen esityksensä läpi! Nyt pitää sanoa erään uskonnollisen julkaisun mukaisesti, että: ”Herätkää!” Terveydenhoitojärjestelmä pitää tehdä palvelemaan kaikkia suomalaisia, se ei voi eikä saa olla pelkkä hallituspoliittinen ratkaisu! Tällaisten uudistusten valmistelu kuuluu tehdä parlamentaarisesti ja laajapohjaisesti yli puoluerajojen. Se toisi uudistukselle uskottavuutta ja lisäisi luottamusta uudistuksen toteuttamista kohtaan. Se vähentäisi ihmisten turvattomuuden kokemusta eli huolta siitä, miten minun palvelujeni tässä uudistuksessa käy! Nobelpalkittu emeritusprofessori Bengt Holmström esitti eduskunnalle viime viikolla, ettei julkisen talouden yksityistäminen ole perusajatuksena ollenkaan oikea tie! Mutta Sipilä ei suostu kuuntelemaan asiantuntijoita, eikä varaa riittävästi aikaa valmisteluun, ei halua kuunnella opposition kantaa. Ei neuvottele, vaan sanelee kuin yritysjohtaja. Silmissä siintelee jo se herkullinen tilanne, jossa kepu paaluttaa maakunnat ”omilla miehillään”! Ja keskustan pitkäaikainen haave maakuntahallinnosta toteutuu.

Kokoomukselle on varattu oma porkkanansa ja kohta kukaan ei enää pysty hallitsemaan terveydenhuollon kustannuksia! Mitkä on oikeat kustannukset valinnan vapaudesta? Kuka tietää? Siitä puhutaan kovin vähän. Miten suunniteltu kapitaatiorahoitusperiaate toimii käytännössä? Vapaan liittymisen pohjalta syntyvät riskipoolit ovat kustannusten suhteen ongelmallisia. Riskipoolit on määritelty tähän asti suhteutettuna isompaan väestöryhmään, ja ne ovat on n. 3500 +/ -200 € per vuosi. Jos hyvinvointiriskiarviointi pyritään ajatukserlisesti tekemään yhden yksittäisen henkilön kohdalla, niin kustannusten arviointi on erittäin haastavaa. Tietojärjestelmät eivät toimi vielä riittävän hyvin, jotta hyvinvointiriskit olisi mahdollista arvioida yksittäiselle ihmiselle kuluvalle vuodelle. On muistettava, että kustannukset ja riskit ovat aina kaksi täysin eri asiaa.
Hallituksen sotemallin myötä kustannukset eittämättä lisääntyvät ja velanotto kasvaa. Entä kun korkotasot nousevat? Se voi tuntua ikävällä tavalla monen suomalaisen kukkarossa!
Tavoitteeksi asetettu 3 mrd euron säästö terveydenhoidon kokonaiskustannuksissa vuonna 2029 jää ilman muuta näillä näkymin toteutumatta.

Siis miksi hallituksen sotemalli pitäisi hyväksyä???

Terveyspalvelujen avaaminen on kuin avaisi Pandoran lippaan kokoomukselle, kun ihan kaikki laitetaan kaupan niitä neuvolapalveluja myöten! Tää kehitys on oikeesti tosi pelottavaa! Valinnan vapaus on suuri harha ja illuusio, sillä meillähän on on jo olemassa erittäin laaja valinnan vapaus, kukaan ei vaan halua ottaa sitä asiaa esiin! Tämä ei ole oma vaalimainokseni, minua saa äänestää, mutta ei tämän postauksen takia oo tietenkään pakko. Nyt pitää jokaisen miettiä näitä asioita ja sitä, mikä puolue oikeasti ajaa mun ja sun asioita! Entä meidän isovanhempiemme asioita?

Nyt ei oo väärin äänestää demareita, vaikka oiskin joskus erehtynyt kannattamaan jotakin muuta puoluetta, sillä nyt jos koskaan tarvitaan vahva oppositio vastustamaan pakkoyhtiöittämistä ja kaiken kaupaksi laittamista. Tämä ”Titanic” on saatava pysähtymään ennen totaalista törmäystä jäävuoreen!
Kuntavaalit on muutenkin tärkeät vaalit. Nyt päätetään mm. koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluista, harrastustoiminnoista, kaavoitusratkaisuista ym. kuntalaisia lähellä olevista asioista.
Kerro rohkeasti mielipiteesi ja anna äänesi!
Sitä tarvitaan!
Nyt!

Tarja Haapasaari,
sd. Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?