Rakentajan on kannettava vastuu

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi kertoo saaneensa kansalaisilta lukuisia yhteydenottoja rakentamisen laiminlyöntien aiheuttamien sisäilmaongelmien vuoksi.

Rakentamisen vastuukysymyksiä  koskevaa lainsäädäntöä pitäisi Vihreiden kansanedustajan Satu Hassin mukaan arvioida uudelleen.
– Nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan laadusta vastaa se, joka ryhtyy rakentamiseen eli tilaaja. Tilaajan sijaan pääurakoitsijan pitäisi olla vastuussa, sanoi Lempäälässä vieraillut Hassi.
Ympäristövaliokunnan puheenjohtajana toimiva Hassi kertoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja kansalaisilta, jotka ovat huolestuneita huonon rakentamisen aiheuttamista   sisäilmaongelmista.
Kun ongelmia sitten ilmenee, niitä yritetään vielä ratkoa väärillä menetelmillä.
– Kun remontilla kapseloidaan ongelmatila, se on todella lyhytnäköistä toimintaa.

Rakennusalan omien ohjenormien joukosta löytyy sellainenkin ohje, että kostea betoni voidaan pinnoittaa aineella, joka estää mikrobien pääsyn sisätiloihin.
– Myrkyt ovat juuri osa sisäilmaongelmaa. Meillä käytetään esimerkiksi kouluissa hyvin järeitä siivouskemikaaleja, jotka vielä pahimmassa tapauksessa jätetään pinnoille eikä niitä puhdisteta pois. Kun lapset juoksevat tiloissa ja ilmastointi pyörii, myrkyt pöllyävät ilmassa.
– Myrkkyjen käyttäminen johtaa siihen, että mikrobien välisessä kilpailussa kaikkein pahimpia toksiineja tuottavat mikrobit jäävät jäljelle, Hassi totesi.
Satu Hassin mukaan rakentamisen ongelmat ovat monisyisiä. Rakennusliikkeillä on edelleen paljon valtaa suhteessa kuntiin.
Yksi nopea lääke olisi leasing.
– Ostamisen sijaan tehdään leasing-sopimus 10–20 vuodeksi. Silloin se joka rakentaa,  on vastuussa. Ja jos on ongelmia, kärsii niistä omissa nahoissaan.
Lisäksi kunnissa pitää Satu Hassin mielestä kehittää kilpailusta vastaavien virkahenkilöiden osaamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?