Kommentti Kopolalle

Kunnanvaltuutettu Hannu Kopola puolusteli LVS:ssä 5.4.2017 Lempäälän kunnanvaltuuston äänes­tys­pää­tös­tä vuonna 1995 pyörtää aikaisempi vuonna 1990 tehty yk­si­mieli­nen päätös jätevesien joh­ta­­mi­sesta Tampereelle ja ryhtyä suuriin investoin­tei­­hin Kuokkalankosken partaalla sijaitsevaan puh­dis­ta­moon. Kopola toteaa, että ”Lempäälän 1990-luvulla saneerattu puhdistamo on jo käyttöikänsä loppupuolella”.

Lempäälän jätevedenpuhdistamon investoinneista vain pieni osa toteutettiin 1990-luvulla. Valtaosa on toteutettu 2000-luvulla ja vielä 2010-luvulla on toteutettu yli kaksinkertainen määrä 1990-lukuun verrattuna. Mistään käyttöiän loppupuolesta ei siis voi puhua. Kopola toteaa myös, että ”kuormi­tam­me vesistöä vähemmän kuin jätevesien johtaminen Tampereelle olisi tehnyt”.

Mikäli olisimme ryhtyneet johtamaan jätevetemme Tampereelle olisi vesistön tila parantunut Kuok­ka­lankosken alajuoksulla, kuten ympäristökeskus silloin lausunnossaan totesi. Ympäristökeskus pi­ti­kin lausunnossaan kokonaisuuden kannalta parhaana vaihtoehtona Lempäälän jätevesien johtamis­ta Tampereelle.

Selvää on, että ne miljoonat, mitkä parinkymmenen vuoden aikana on sijoitettu omaan putsariimme olisi kannattanut laittaa siirtoviemäreihin Tampereelle ja muuhun hankkeeseen liittyvään. Nyt on mil­joonia lai­tet­­tava niihin joka ta­pa­uk­sessa ja investoinnit omaan putsariin ovat menneet paljolti huk­kaan.

Mikäli reilut parikymmentä vuotta sitten olisi laajemmin ymmärretty, että jätevesien puhdistusvaati­muk­set tulevat kiristymään ja johtamaan väestön kasvaessa selvästi suurempiin kustannustehokkai­siin puhdistusyksi­köi­hin, olisi Lempäälän jätevesien Tampereelle johtaminen saanut varmaan suu­ren kannatuksen. Sitä ei kuitenkaan yleisesti ymmärretty, vaikka ympäristökeskus siihen lausunnos­saan viittasi.

Kuten kirjoituksessani LVS:ssä 29.3.2017 totesin, niin olisihan siinä miljoonia säästetty ja (meidän) ve­­­­sis­töm­­me pidetty puhtaampana, jos päätös Lempäälän jätevesien johtamisesta Tampereelle olisi teh­ty jo yli 20 vuotta sitten eikä vasta viime kesäkuussa.

Raimo Sirén
kunnallisneuvos
Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?