Ensikertalaiset keräsivät komean äänipotin Vesilahdessa

Uudet valtuutetut kertovat yhteistyön olevan avain parempaan kuntaan

Vesilahden äänikuninkaaksi kruunattiin sunnuntaina keskustan Harri Penttilä. 116 ääntä saanut kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja on asiasta hämmentyneen iloinen.

– Kyllä on oikein hieno fiilis. Olen tyytyväinen, kiitollinen ja nöyrin mielin. En osannut odottaa noin isoa äänisaalista, hän kertoo.

– Keskusta menetti isoimman paikkansa kokoomukselle ja se oli tietysti pettymys. Vaaliliitto perussuomalaisten kanssa tekee meistä kuitenkin suurimman ryhmän.

Vastuulliset tehtävät kiinnostavat Harri Penttilää, mutta hän ei kiirehdi asioiden edelle. Hän toteaa, että paikkajaot selviävät myöhemmin ryhmien välisissä neuvotteluissa.

Tulevalta valtuustokaudelta Harri Penttilä odottaa hyvää keskustelua ja paljon uusia näkemyksiä uusien valtuustoon nousseiden puolueiden myötä.

– Vaihtelu on hyvin tervettullutta jo demokratiankin kannalta.

Kristillisdemokraattien Matti Kuusjärvi hätyytteli äänimäärällään jopa äänikuninkaan paikkaa. 108 ääntä veivät ensikertalaisen kirkkaasti valtuustoon.

– Kyllähän se hienoa oli, että sain niin paljon ääniä. Koitetaan olla sen arvoisia. Jotain on tullut tehtyä oikein, että sain väkeä taakse.

Matti Kuusjärvi tahtoo kiinnittää erityistä huomiota kunnalliseen rakentamiseen. Oman asiantuntujuutensa hän toteaa lankeavan luonnostaan tekniseen jaostoon. Myös lasten ja nuorten asiat ovat lähellä sydäntä juniorien salibandy- ja yleisurheiluvalmennuksen myötä.

– Rakennusinsinöörinä olen nähnyt paljon kuntarakentamista muissa kunnissa ja kaikkialla on samat haasteet. Ei mennä tarve edellä vaikkei muuhun ole pelimerkkejä.

Kritiikkiä satelee uudelle kirjastolle, jonka olisi Matti Kuusjärven mukaan voinut rakentaa monipuolisemmaksi tilaksi. Hän kiinnittää huomiota myös rakentamisaikataulun merkittävään venymiseen.

Vesilahden suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen isoimman äänipotin keräsi ensikertalainen. Tapani Pietilä kertoo, että 102 ääntä oli yllätys.  Hänen mukaansa kylillä kampanjan aikana kiertäessä moni oli lähinnä ilmoittanut, että ei aio häntä äänestää. Moni kuitenkin äänesti ja Tapani Pietilä arvostaa jokaista ääntä.

– Kyllä tulos nöyräksi vetää, hän summaa.

Uudelta kunnanvaltuustolta hän toivoo hyvää yhdessä tekemistä. Ratkaisujen tulee olla kuntaratkaisuja eikä alueisiin keskittyviä.

Etuna hän pitää, jos valtuustossa on mukana ihmisiä, jotka saavat suuunsa auki silloin kun se on tarpeen.

– Ja että sieltä tulisi joskus jotain järkevääkin, hän jatkaa.

Lähes kolmekymmentä vuotta rehtorina toiminut Tapani Pietilän kiinnostus on luonnollisesti koulupuolen asioissa. Hän toivoo avointa keskustelua ja haluaa kuulla erityisesti kuntalaisten näkemyksiä kehityssuunnista.

Vihreät menestyivät kuntavaaleissa ympäri Suomen. Vesilahdessa valtuustoon nousi vihreiltä kaksi uutta valtuutettua. Susanna Suoniemi keräsi 88 ääntä ja kertoo olevansa tuloksesta vielä hölmistynyt.

– Olen kiitollinen, epäuskoinen ja nöyrä, hän sanoo ja toteaa tuloksen olevan huikea siihen nähden, että kampanjointi jäi muiden kiireiden vuoksi melko vähiin.

Valtuusto sai paljon uusia valtuutettuja ja Susanna Suoniemi pitää sitä oikein hyvänä asiana.

– Vierivä kivi ei sammaloidu.

Hän toivoo, että mukana on ihmisiä, jotka pystyvät keskustelemaan yhdessä ja puhaltamaan yhteen hiileen. Hyväntahtoisuutta ja avarakatseisuutta tarvitaan, Susanna Suoniemi sanoo.

Hyvinvointiasiat, varhaiskasvatus, koulutus ja vanhustenhuolto ovat Susanna Suoniemelle tärkeitä asioita. Hän muistuttaa, että syytä on ottaa huomioon myös ympäristö ja kestävä kehitys.

Susanna Suoniemi.

Harri Penttilä sai eniten ääniä Vesilahdessa. Kuva: Katariina Onnela

Matti Kuusjärvi

Tapani Pietilä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?