Kansan osa on puhunut

Noin viitisenkymmentä lempääläläistä Kokoomus-ihmistä ympäröi ministeri Orpoa, kun hän kävi vaalien alla Lempäälässä. Kuva: Erkki Koivisto

Yhdelläkö äänellä ei muka ole merkitystä. Väite on kestämätön selitys ainakin äänestämättä jättämiselle. Sen osoitti taas jälleen kerran kuntavaalit, jossa Lempäälässä peräti valtuustopaikka ratkaistiin arpomalla ehdokkaiden äänten päätyessä tasan. Vesilahdessa puolueiden välinen suuruusjärjestys saatiin selville ainoastaan kuuden äänen marginaalilla. Tampereella, jossa äänioikeutettuja on jonkin verran Vesilahtea enemmän, marginaaliksi riitti sielläkin alle sata ääntä.
Sitä paitsi ei kenelläkään äänioikeutetulla ole käytettävissään kuin tuo yksi ja samansuuruinen ääni. Parempaa demokratiaa ei ole tarjolla.

Suurin puolue niin Lempäälässä, Vesilahdessa kuin koko valtakunnassakin oli totuttuun tapaan nukkuvien puolue lähestulkoon 40 prosentin kannatuksella.
Vaalien tulosta on kunnioitettava, mutta pulista voi siitä, kuinka hyvin kansan tahto kokonaisuudessaan toteutuu. Uuden valtuustokauden suuntaa luovissa koalitio- ja muissa neuvotteluissa, kunnallispolitiikassa, suurella väestönosalla ei ole valtuutettuja.
Kuinkahan alhaiseksi äänestysaktiivisuus näinä aikoina jäisikään, jos käytössä ei olisi mahdollisuutta äänestää ennakkoon, vaan uurnilla voisi vierailla kahtena peräkkäisenä sunnuntaina niin kuin ennen vanhaan? Tuskin saavuttaisimme edes nykyisiä lukuja.
Ennakkoäänestysaikaa voisi jatkaa siten, että se jatkuisi, joko varsinaiseen vaalisunnuntaihin saakka tai ainakin hyvin lähelle sitä. Esteeksi silloin saattaa muodostua postin kuljettamien kirjekuorien ehtiminen ajoissa laskentaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?