Vaalijärjestelmä?

Kari Pusa kirjoitti mielipiteensä vaalijärkestelmästä LVS 12.4.2017, jonka mukaan nykyinen vaalitapa on huono ja vanhanaikainen. Olen jonkinverran perehtynyt sähköiseen tietojärjestelmään ja todennut saman, kun alan huippuasiantun-
tijatkin, että järjestelmä on aina altis hakkeroinnille, vaikka sitä suojausjärjestelmillä saadaan vaikeutettua, mutta ei aukottomasti suojattua.

Nykyinen vaalijärjestelmä on varsin luotettava, kunhan vaalitoimitsijoiksi valitaan vastuuntuntoiset tekijät. Järjestelmän tunnen siksi, että olen ollut vaalitoimitsijana keskusvaalilautakunnassa ääntenlaskennan valvojana ja tarkistuslaskijana, laitosäänestyksiä ja kotiäänestyksiä tekemässä ja voin vakuuttaa, että tällä tavalla vaalisalaisuus ja äänestäjän vaalikelpoisuus toteutuvat virheettömästi.

Sähköistä järjestelmää ajavat laitetoimittajat sekä heidän juoksupoikinaan nettihihhulit. Olen pitkän kuorma-automyyjän ammatin myötä oppinut sen, että uutuudet voi olla tuoteparannuksia tai tuotemuutoksia. Tämän määritelmän
kuulin suuren kuoma-autotehtaan uusien mallien esittelyssä yhtiön takuukäsittelijältä, joka eritteli tuoteparannukset ja muutokset, jotka ei olleet parannuksia. Niin on tässäkin tapauksessa, että muutos toisi mahdollisuuksia vaalivilppiin ja vaalisalaisuus ei olisi nykyisellä 100% tasolla.

Vaalitoimitsijan kokemuksella.
Seppo Jutila MKT
Rajamäki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?