Hevosten huoltoasema

Ekohepon lempääläinen yrittäjä Jyrki Pyykkö tarjoaa hevostenhoitopalveluitaan jälleen Teivossa pienen tauon jälkeen.

Lempääläisyrittäjä Jyrki Pyykkö ehti luotsata hevoshoitola Ekohepoa Teivon raviradalla viisi vuotta. Tämän jälkeen edessä oli pieni breikki. Nyt Ekohepossa puhaltavat taas suotuisat tuulet, sillä tuttu hevosten huolto- ja rentoutumiskeskus teki hienon paluun Teivon tallinmäelle joulukuussa.

Tieto Ekohepon paluusta sai hevosväen liikkeelle jo hyvissä ajoin syksyllä. Asiakkaat löysivät takaisin tuttuun lafkaan sosiaalisen median rummuttamana. Jo ennen Ekohepon uutta alkua firman Facebook-sivulla oli yli toista tuhatta tykkäystä.

Ekohepon selkeä johtotähti hoitotarjottimessa on vesikävelymatto, jolla voidaan hoitaa hevosen vammoja kokonaisvaltaisesti.

− Vesikävelymatto on meidän ylivoimaisesti suosituin laitteemme. Tämän välineen edut tulevat näkyville heti ensimmäisestä hoitokerrasta lähtien.

− Hevonen suoristuu, selkä notkistuu ja lisäksi laite kohentaa selkänikamien välisten pienten nivelten liikkuvuutta ja elastisuutta, Jyrki Pyykkö listaa laitteen etuja.

Kun hevonen askeltaa vesikävelymatolla, veden täytyy ulottua yli hevosen polven korkeuden, jotta hoidosta voisi hyötyä täysimittaisesti.

− Hollantilaisen tutkimuksen mukaan näin täytyy tapahtua, koska muutoin hevonen tekee työn pelkillä jaloilla eikä selällään.

Erityisen mielenkiintoista on se, että yleensä hevoset ihastuvat vesikävelymattoon ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

− Hevonen saattaa olla ennen ensimmäistä hoitokertaa epäluuloinen, kun se laitetaan vesikävelymattoon.

− Kun polle saapuu toista kertaa vesikävelymatolle, se suorastaan juoksee sinne.

− Eläin huomaa itsekin, kuinka vesikävelymatto kohentaa tehokkaasti sen vartalon toimivuutta, Jyrki Pyykkö havainnollistaa.

Jotakin vesikävelymaton suosiosta kertoo myös se, että muutkin hevosalan toimijat tarjoavat samaa palvelua.

− Tietojeni mukaan Suomessa on noin kymmenkunta vesikävelymattoa, Pyykkö kertoo.

Jos vesikävelymatto on Ekohepon suosikkilaite, niin hyvänä kakkosena listalla tulee suolahuone. Hevoset hyötyvät suolahuoneen käytöstä usealla eri tavalla.

− Suolahuone vaikuttaa positiivisesti hevosen hapenottokykyyn, mahdollisiin hengitysongelmiin ja lisäksi myös iho-ongelmiin, Jyrki Pyykkö taustoittaa.

Lempääläisyrittäjän aiempi työhistoria hevosten parissa kertoo, että kesäihottumasta kärsivät hevoset hyötyivät suolahuoneen käytöstä.

− Tilastoni sanovat, että vuosina 2013 ja 2014 vastaanotollani kävi hoidettavana suolahuoneessa sellaisia hevosia, joilla oli kesäihottumaa.

− Hoidot aloitettiin huhtikuun alussa ja ne päättyivät heinäkuun lopussa. Parhaimmillaan kahdeksan hevosta yhdeksästä sai avun vaivaansa, Jyrki Pyykkö kertoo.

Jyrki Pyykön asiakaskuntaan lukeutuu niin ratsu- kuin ravihevosiakin. Näillä hevostyypeillä on omat erityiset alttiutensa vammoihin.

− Ratsuhevosten vaivoihin pystytään vaikuttamaan enemmän selän kautta kuin ravureihin. Ratsuhevosta hoidettaessa voidaan mennä esimerkiksi laukkaa selästä. Tämä toimenpide aukaisee näiden hevosten paikkoja paljon enemmän kuin esimerkiksi ravureiden.

”Ratsuhevosten suurimmat ongelmat keskittyvät lannerangan alueelle, Jyrki Pyykkö lisää.

Ekohepon luotsin mukaan ravihevosilla on ongelmia kolmella keskeisellä alueella.

− Hankoside eli tuttavallisemmin hankkari on varmasti se osa hevosesta, josta löytyy eniten hoidettavaa. Sen lisäksi ravurit tarvitsevat apua selän ja kavioiden ongelmiin, Jyrki Pyykkö tiivistää.

Ekohepon comeback on tuonut lempääläisyrittäjälle pitkiä päiviä.

− Hoitola on auki aamuyhdeksästä iltaseitsemään – seitsemänä päivänä viikossa. On totta, että päivät ovat pitkiä, mutta niinhän ne ovat hevosihmisellä muutenkin, Pyykkö naurahtaa.

Tammikuussa hevoshoitoalan yrittäjä sai hiukan apuvoimia Teivon verstaalleen.

− Leivissäni aloitti silloin yksi työntekijä.

Mitä lysti Ekohepossa sitten maksaa hevosenomistajalle?

− Jos otetaan esimerkiksi vesikävelymatto, niin se kustantaa 40 euroa per hoitokerta.”

− Sen sijaan jos ostaa kymmenen kerran kortin 300 eurolla, niin silloin säästää kokonaismenoissa, lempääläinen vinkkaa.

Teksti ja kuva: Jari-Pekka Korvola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?