Kolmas yläkoulu tulee lukion tontille

Kunnanjohtaja, nuorisovaltuusto ja moni valtuutettu ilmoitti kannatuksensa uudisrakennukselle

Lempäälän kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona 26. huhtikuuta uuden yläkoulun paikasta. Kunnanhallitus esitti kunnanvaltuustolle koulun paikaksi vanhan S-marketin tonttia.

Pitkän keskustelun aikana tehtiin kolme kunnanhallituksen esityksestä poikkeavaa ehdotusta, joita kannatettiin. Niina Selin (sd.) ehdotti yläkoulun paikaksi Kanavan koulun tonttia

Niina Selinin ehdotus yläkoulun tontista voitti kunnanhallituksen esityksen. Kuva: Ida Nieminen

– Kun rakennetaan koulua, tulisi suunnittelun lähteä tarpeesta ja se tarve tulee käyttäjien tarpeista. Se, että itse rakennus on sisätiloiltaan muuntautumiskykyinen ja uuden opsin mukaista tutkivaa ja oppilaan aktiivista roolia huomioiva, tulee rakennuksen ympäristönkin ola sellainen. Mielestäni tätä asiaa ei ole suunnittelussa ja päätösehdotuksessa huomioitu, hän sanoi ja lisäsi vanhan S-marketin tontin olevan pieni ja ahdas.

Myös nuorisovaltuusto oli Kanavan koulun tontin kannalla. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Matias Mäkiranta välitti kunnanvaltuuston tiedoksi nuorisovaltuuston lausunnon.

– Lempäälän nuorisovaltuusto kannattaa kolmannen yläkoulun rakentamista Kanavan tontille. Tontti koetaan yleisesti paljon viihtyisämmäksi kuin vanhan S-Marketin tontti, jota pidetään ahtaana ja liikenteen ympäröimänä. Nuorisovaltuustolla on kuitenkin yksi kynnyskysymys, josta ei tingitä. Sisäilmaongelmaista koulurakennusta ei tule ottaa uudelleen käyttöön, lausunnossa todettiin.

Matias Mäkiranta välitti valtuutetuille nuorisovaltuuston lausunnon kolmannen yläkoulun paikasta. Kuva: Ida Nieminen

Juhani Ojala (sd.) ehdotti valtuustolle kolmannen yläkoulun rakentamista Monarin tontille.

– Esitän, että yläkoulu rakennetaan Monarin alueelle. Liikuntapaikkamahdollisuudet voidaan rakentaa samalle alueelle, jos ja kun koulu niitä tarvitsee. Ne on kaikki siinä vieressä eikä niin, että tarvitsee poukkoilla yli tien.

Esityksen palauttamista uudelleenvalmisteluun Monarin tontin kohdalta esitti Hannu Kiviaho (kok.). Hän toivoi lisäselvityksiä kulkuyhteyksiin ja liikuntapaikkamahdollisuuksiin.

Kolmannen yläkoulun paikasta käytiin vilkasta keskustelua, jossa aika-ajoin mentiin myös asioiden edelle. Puheenjohtaja Juha Kuisma ja kunnanjohtaja Heidi Rämö muistuttivat useampaan otteeseen, että päätös tehdään tällä kertaa vain siitä, mihin yläkoulua aletaan kaavoittaa. Kaikki tarkemmat yksityiskohdat tulevat päätettäviksi myöhemmin.

Vanhan S-marketin tontissa valtuutettuja huolettivat muun muassa sen pienuus ja läheisyys sekä lämpövoimalaan että kauppoihin.

– Voidaanko ajatella, että Tampereella keskustorin laitaan laitettaisiin yläkoulu? Sehän on vastaava paikka, kun meillä tuossa kylällä, huomioi Reijo Jakovuori (ps.)

Monarin tontin huolenaiheeksi mainittiin sen kokonaishinta tonttiostojen jälkeen ja mahdolliset valitukset naapureilta. Kanavan koulun tontissa pohdintaa aiheutti sillä sijaitseva lukiorakennus. Tontin puolesta puhuneet valtuutetut ja nuorisovaltuusto kannattivat voimakkaasti uuden koulun rakentamista. Myös kunnanjohtaja Heidi Rämö oli sen kannalla.

– En usko, että kovin montaa tiiliskiveä voidaan käyttää siihen uudisrakennuksen vaan ne kaikki on kyllä kärrättävä sinne kaatopaikalle, totesi myös Tuula Petäkoski-Hult (sd.).

Valtuusto äänesti ensin Hannu Kiviahon esityksestä, jossa ehdotettiin asian palauttamista valmisteluun. Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 29-14.

Seuraavaksi valtuusto äänesti Niina Selinin ja Juhani Ojalan esitysten välillä. Niina Selinin esitys kolmannen yläkoulun rakentamisesta Kanavan koulun tontille voitti äänin 26-17. Kunnanhallituksen esitys meni nurin äänin 30-13 ja kolmannen yläkoulun kaavoittaminen aloitetaan Kanavan koulun tontille.

Katso koko valtuustokeskustelu osoitteesta  https://livestream.com/accounts/10576586/events/7286452/videos/155008835

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?