Pelolla johtamista Lempäälässä

Näin teatteriesityksen Pelolla johtaminen on perseestä, jota Lempäälän kunta on lehtitietojen mukaan ollut tukemassa. Tarkoitus oli antaa esimerkkejä pelon kitkemisestä työpaikoilta sekä kehittää työyhteisön sisäistä yhteistyökykyä ja johtamista.

Pelolla johtamisella ei saa mitään hyvää aikaiseksi. Se voi tulla kalliiksi, lamauttaa ja vähentää tuottavuutta. Työmotivaatio voi kadota. Johtamisen laatu vaikuttaa terveyteen ja sairauspoissaolojen määrään.

Ensimmäinen pelolla johtamisen esimerkki oli kovaääninen johtaja. Jos asiat eivät suju, ääni voimistuu ja ihmisille huudetaan. Yleensä kovaäänisyys ei tehosta kuulemista. Ihmiset muistavat yleensä vain huudon, mutta eivät niinkään sitä, mitä huudolla tavoiteltiin.

Päinvastainen esimerkki oli mykkä johtaja, joka reagoi haasteellisissa tilanteissa niin, että ei reagoi ollenkaan. Hän on kuin olisi kuollut. Hän poistuu näkymättömiin, kun pitäisi ottaa kantaa. Eikä ilmekään värähdä.

Kolmas esimerkki oli kehonkielellä kertominen. Huomio voi kiinnittyä ruumiinasentoon, ryhtiin ja ohi katsomiseen. Kasvojen ilmeet, silmien liikkeet, otsan rypistykset, punastuminen, äänen kireys ja takertuminen kurkkuun muodostavat palautteen. Se tapahtuu kuitenkin tasolla, jota palautteen antaja ei täysin kontrolloi.

Eräs esimerkki pelolla johtamista on uhkailu. Johtaja voi painostaa työpaikalla, taloudellisilla eduilla tai niiden menettämisellä. Johtaja voi uhkailla jossakin asiassa jonkin toisen vaikutusvaltaansa kuuluvan asian menetyksellä.

Miksi pelolla johtaminen on kunnissa yleistä? Byrokraattiset säännöstöt, tiukka hierarkia ja asioiden pysyvyys ovat omiaan luomaan työyhteisöön pysähtyneisyyttä. Pelolla johtaminen voi olla ainoa vaikuttamiskeino, jos koulutus, pätevyys ja argumentointitaito eivät muuten riitä.

Toimiessani 1990- ja 2000-luvuilla Lempäälän kunnanvaltuustossa ja muissa luottamustoimissa törmäsin erityyppisiin pelolla johtamisen tilanteisiin. Se oli toisaalta häpeällistä, toisaalta huvittavaa, jopa naurettavaa. Siitä sai hyviä tarinoita.

Maailma on kuitenkin muuttunut ja vanhanaikaiset johtajat ovat häviämässä. Tarkastellessani kuntavaalien tuloksia havaitsin, että Lempäälän uusien kunnanvaltuutettujen luettelossa on enää yhden pelolla johtaneen nimi.

 

Markku Leino

varatuomari, Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?