Veteraanipäivä 30:nnen kerran, Lempäälässä kolmisenkymmentä veteraania

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kantaa yhteiskuntaa

 

Lempäälän Ehtookodon juhlasali täyttyi torstaina kansallisen veteraanipäivän juhlan viettäjistä. Kuva; Erkki Koivisto

Parhaiten selviytyy kansakunta, joka on kulttuurisesti ja henkisesti kestävä ja identiteetiltään vahva,

– Hyvinvointivaltio, josta olemme voineet olla ylpeitä, on jätettävä perinnöksi myös tuleville sukupolville.

Lempäälän Ehtookodossa torstaina 27. huhtikuuta vietetyssä kansallisen veteraanipäivän juhlassa Lempäälän kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Vesa Helin totesi juhlapuheessaan veteraanien voivan ylpeinä katsoa työnsä jälkeä. He puolustivat maata, jonka myös rakensivat uudelleen. Nuo tehtävät ovat Helinin mukaan yhdelle sukupolvelle saavutuksia, joita nuoremmat sukupolvet arvostavat kunnioittaen.

– Tulevat vastuunkantajat pitävät jatkossakin huolen Suomen itsenäisyydestä ja turvallisuudesta ja huolehtivat jokaisen kansalaisen hyvinvoinnista ja mielekkään elämän edellytyksistä, Helin totesi.

Päiväkoti Kaislan lapsiryhmä esiintyi. Kuva: Erkki Koivisto

Hän korosti, että tänä päivänä keskeinen osa maan itsenäisyyttä on myös maan taloudellinen itsenäisyys ja valtiontalouden hoitaminen niin, että Suomi on uskottava ja vakaa toimija.

– Itsenäisyyteen liittyy keskeisesti Suomen kansallisen

Lempäälän mieskuoro johtajanaan Pilvi Pursiheimo esiintyi pianosäestäjänään Juhana Mattila. Kuva: Erkki Koivisto

yhtenäisyyden varjeleminen niin, että mahdollisimman moni voi kokea jatkossakin tämän maan hyväksi paikaksi elää. Taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoistumiskehitys on kyettävä katkaisemaan sellaisella talous- ja yhteiskuntapolitiikalla, joka tähtää kansalaisten tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.

Suuren suomalaisen yhteiskunnan rakennemuutoksen toteuttanut sotien jälkeinen veteraanisukupolvi poikkesi Helinin mukaan suuresti sotaa edeltäneestä väestöstä: joka 16. mies oli sotainvalidi, joka 17. nainen sotaleski ja joka 25. lapsi sotaorpo. Tuolloin Suomessa ryhdyttiin parantamaan kansalaisten sosiaaliturvaa.

– Jokaisen sukupolven edustajat arvostavat mahdollisuutta asua itsenäisessä oikeusvaltiossa, jossa on laaja ilmaisunvapaus sekä perustuslain turva koulutukselliselle sivistykselle, hyvinvoinnille ja turvallisuudelle.

Kansallista veteraanipäivää vietettiin ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton hajoamisen aattoa vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.Veteraanipäivää vietettiin nyt siis 30. kerran. Juhlapäivän ajankohta valittiin sen perusteella, että 27. huhtikuuta vuonna 1945 päättyi Lapin sota ja samalla sotatoimet Suomessa.

– Veteraanipäivä muistuttaa meitä kaikkia siitä, että jälkipolville siirrettäviä tärkeitä arvoja ovat vastuunkanto ja yhteisöllisyys, oikeudenmukaisuus ja velvollisuudentunto, kunnia ja isänmaallisuus, vapauden vaalinta ja välittäminen, Helin sanoi.

Sotaveteraanien keski-ikä on 92,5 vuotta. Heitä on Lempäälässä vielä kolmisenkymmentä. Moni oli tilaisuudessa läsnä tummaan pukuun  ja kunniamerkkeihin sonnustautuneena.

Isänsä osallistumista jatkosodan taisteluihin avaussanoissaan muistellut Lempäälän kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Mikko Kärki totesi maanpuolustustahdon säilyneen Lempäälässä korkealla tasolla meidän päiviimme saakka.

– Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Teidän panoksenne on ollut siihen keskeisellä sijalla, Kärki lausui iäkkäälle kuulijajoukolleen.

Lempäälän kunnan kulttuurikoordinaattori Talvikki Torpan johtamassa juhlassa esiintyivät päiväkoti Kaislan lapset hellyttävästi.  Taidokkaasti esiintynyt Lempäälän mieskuoro lauloi Nocturne-sikermän ja Veteraanin iltahuudon johtajanaan Pilvi Pursiheimo. Pianosäestyksestä vastasi Juhana Mattila. Musiikkituokio päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?