”Yhteistyötä ja sopimisen kulttuuria”

SDP:n Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja Kaisa Penny (ylioppilaslakissa ja punaisessa takissa) piti juhlapuheen vappuna Vesilahdessa. Kuva: Mrko Lounasranta

Vesilahden sosiaalidemokraattien vapputapahtumassa Maarianmäen muistomerkillä puhunut  SDP:n puoluehallituksen jäsen ja Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja Kaisa Penny totesi monen järkyttyneen juhlavuoden kolikkosarjaan valikoituneesta teloituskuvasta. Hänestä Suomessa onkin vielä paljon tehtävää historiamme käsittelyssä ja tulkinnassa.

– On vielä paljon työtä, jotta työväenliikkeen rooli Suomen itsenäistymisessä, valtalain säätämisessä ja yhteiskunnallisten uudistusten aloittamisessa ennen vuoden 1918 tapahtumia olisi oikein muistettua, sanoi Penny, joka toivoo muistettavan erityisesti yhteistyötä ja sopimisen kulttuuria, joilla Suomesta on rakennettu yksi maailman johtavista hyvinvointivaltioista.

– Suomalaisen työväenliikkeen sekä suomalaisen hyvinvointivaltion historia on sivistyksen ja koulutuksen historiaa. Työväenliike on aina pyrkinyt nostamaan jäsentensä, ja koko yhteiskunnan, sivistyksen tasoa ja osaamista. Kilpailukykymme, menestyksemme ja tulevaisuutemme riippuu osaamisesta. Osaava, korkeasti koulutettu työvoima pärjää maailman muutoksessa.

– Tästä syystä hallituksen leikkaukset koulutukseen ovat erityisen huolestuttavia. Hallitus on heikentänyt suomalaista koulutusta varhaiskasvatuksesta yliopistoihin ja kohdellut erityisen kovakouraisesti ammatillista koulutusta. Tämä heikentää erityisesti haja-asutusalueiden nuorten asemaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Nuorten asema ei ole Pennyn mukaan se, mihin tänä päivänä kaivattaisiin enää heikennyksiä.

– Tänä päivänä joka viides suomalainen nuori on vailla työtä tai opiskelupaikkaa. Tämä siitä huolimatta, että sosialidemokraatit loivat nuorisotakuun edellisellä hallituskaudella koko maahan. Tämä hallitus on käytännössä peruuttanut sen.

– Meille uhkaa kasvaa sukupolvi, jolla ei ole yhteiskunnallisen osallisuuden kokemusta. Vaikka talous on alkanut hiljalleen elpyä, se ei auta niitä, jotka pitkän taantuman aikana ehtivät valmistua työttömiksi tai oppivat kouluaikana olemaan toivomatta itselleen yhtä hyvää tulevaisuutta kuin minkä vanhempiensa sukupolvi sai.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?