Ideapark-juoksu ei ole enää vain juoksukilpailu

Ideapark-juoksu lähtee tänäkin vuonna totutusti Ideaparkin parkkialueelta kohti Lempäälän keskustaa. Kuva: Tuomas Koivisto/arkistokuva

Lempäälän keskustan ja useiden kylien maisemaa pääsevät pian ihastelemaan sadat juoksuharrastajat, kun Ideapark-juoksu kisataan toukokuun lopulla. Jo yhdennentoista kerran järjestettävä juoksutapahtuma on vuosien aikana muotoutunut nimenomaan juuri tapahtumaksi pelkän juoksun sijasta.

Oheistapahtumaa ja mielenkiintoa kohdistuu tänäkin vuonna entistä enemmän juoksureittien ulkopuolelle. Päämatkat ovat entisten vuosien tapaan puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna startti on lauantaina 27. toukokuuta.

– Oheistapahtuma on ikään kuin hengenluoja, joka täydentää juoksutapahtumaa. Se luo jokaiselle jotain ja antaa enemmän sisältöä kuin pelkkä juoksu, kertoo järjestävän seuran Lempäälän Kisan toimistopäällikkö Jenni Tamminen.

Tänä vuonna Ideaparkin keskusaukiolla on muun muassa kehonkoostumusmittausta, lapsille erilaisia liikuntatapahtumia ja urheiluaiheisia myyntikojuja.

Usean sadan juoksijan tapahtuman järjestäminen vaatii valtavan määrän työ- ja talkootunteja. Tamminen kertoo talkoolaisten määrän olevan noin 160.

– Työntekijöiden määrää on vaikea arvioida, sillä juoksua valmistellaan kauan ja eri ajankohdissa auttavia käsipareja on useita monissa tehtävissä.

Pelkästään jo Ideaparkin keskusaukion ja eteläisen päädyn parkkialueen muuttaminen kisakuntoon vaatii paljon muokkaustyötä. Suurin määrä talkoolaisista kuitenkin työskentelee tapahtuma-alueen ulkopuolella.

– Liikenteenohjauksessa ja juottopisteillä on paljon ihmisiä huolehtimassa, että kaikki sujuu hienosti ja juoksijoilla on turvallista taivaltaa matkaansa, Tamminen taustoittaa.

Juoksijamäärissä laskua

Viime vuonna Ideapark-juoksussa maalin tuli lähes 800 juoksijaa, parhaillaan on hätyytelty tuhannen osallistujan rajaa. Tänä vuonna osallistujamäärissä ei todennäköisesti ylletä viime vuoden määrää.

– Yleinen trendi näyttää olevan nyt, että juoksu ei vedä kuntoilijoita yhtä hyvin kuin viime vuosien aikana. Samanlaisia signaaleja on tullut myös muualta. Osallistujamäärä on tällä hetkellä viime vuotista alhaisempi.

Kuntoilumuodoissa on juoksulle tullut uusia haastajia, kuten crossfit, spinning ja muita sisällä harrastettavia lajeja. Ne ovat osaltaan vieneet perinteisiä juoksun harrastajia muiden lajien pariin Tamminen arvioi. Hän kuitenkin muistuttaa Ideapark-juoksun vahvuudesta eli upeista reiteistä.

– Ideapark-juoksu on hyvä tapa nähdä kesään heräävän Lempäälän kauniita maisemia, ja myös katsojilla on hyviä mahdollisuuksia osallistua isoon urheilutapahtumaan tien laidalla.

Uutena sarjana on nuorten joukkuekilpailu. Joukkueet muodostuvat automaattisesti kunkin sarjan kolmesta saman seuran parhaasta juoksijasta. Jokaisesta nuorten sarjasta voittajajoukkue palkitaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?