Juho ja Saku – taitajat Vesilahdesta

Parhaasta ammattitaidosta kisataan Helsingin Messukeskuksessa yleisön ja tuomareiden katseen alla

Saku Korkeakoski ja Juho Hoikkanen matkaavat Taitaja2017-finaaleihin Helsinkiin. Oman alansa parhaimmistoon kuuluvat nuoret miehet opiskelevat nyt toista vuottaan Valkeakosken aikuis- ja ammattiopistossa. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahdesta tulee tavallista taitavampia 17-vuotiaita nuoria miehiä. Valkeakosken aikuis- ja ammattiopistossa toista vuottaan opiskelevat Juho Hoikkanen ja Saku Korkeakoski ovat oman alansa Taitaja2017-finalisteja.

Kansainvälisen kaupan merkonomiksi opiskeleva Juho Hoikkanen suorittaa kaupan alan opintojen ohella kaksoistutkintoa. Saku Korkeakosken alaa on talonrakentaminen.

Taitajakisoihin osallistumista ehdottivat molemmille heidän opettajansa. Semifinaalitehtäviin valmistuduttiin oman valmentajan johdolla ja ilmeisen menestyksekkäästi. Juho Hoikkanen kertoo, että asiakaspalvelu ja myynti -lajin semifinaalitehtävänä oli pystyttää Prismaan esittelypiste Sports blender -tehosekoittimelle.

– 30 minuutin ajan standilla kävi väkeä ja blenderiä piti myydä ja kertoa siitä lisää.

Arvioinnissa otettiin huomioon muun muassa esittelypisteen ulkonäkö, lisämyynti ja englannin kielen osaaminen.

– Tehtävä oli haastava, koska tuotteesta piti tietää paljon, Juho Hoikkanen kertoo.

Semifinalistit valmistautuivat tehtävään muun muassa vierailemalla Prismassa tutustumassa tuotteeseen ja tekemällä harjoituksia koululla. Hyvä valmistautuminen kannatti, sillä hän voitti semifinaalin ja opiskelutoveri Angelica Saari tuli toiseksi. Myös neljäs sija matkasi Valkeakoskelle. Semifinaaleita järjestettiin useita ympäri Suomea ja niihin osallistui 70 kilpailijaa. Finaaliin selvisi yhteensä kymmenen parasta.

Asiakaspalvelu ja myynti -finaalissa tehtäviä on kolmen päivän aikana useita.  Luvassa on ainakin pyörien kauppaamista, muotinäytöksen järjestäminen ja asiakaspalvelua chatin kautta.

Saku Korkeakosken ja muiden talonrakennus ja kirvestyöt -lajiin osallistuneiden kisaajien semifinaali järjestettiin Valkeakoskella. Tehtävänantona oli rakentaa pieni postilaatikkoteline. Kisaajille annettiin tarkat piirustukset, joita piti noudattaa prikulleen. Sama ohjeistus pätee finaalitehtävään, jossa rakennetaan ulkokoju. Erityistä huomiota kiinnitetään ohjeiden noudattamisen lisäksi työturvallisuuteen ja kestävään kehitykseen.

Saku Korkeakoski toteaa, että itse rakentaminen sujuu varmasti hyvin. Jännitystä suoritukseen tuo erikoistilanne, kun rakentaminen tapahtuu yleisön silmien alla.

Kolme päivää kestäviin finaaleihin kaverukset lähtevät innolla ja pieni jännitys takataskussa. Valmentajat ovat muistuttaneet, että finaalipaikka sinänsä on jo huikean hieno suoritus, joten tehtäviä voi lähteä tekemään ilman paineita. Järjestävien koulujen opettajista ja eri yritysten keskeisistä henkilöistä koottuun tuomaristoon vaikutuksen tekemisen lisäksi Taitaja2017-kisassa on hyvä mahdollisuus verkostoitua.

– Finalisteille tulee työtarjouksia, sillä he ovat alallaa Suomen parhaita kisaajia ja se herättää mielenkiinnon, Juho Hoikkanen sanoo.

Kaksikon kesän suunnitelmat on kuitenkin jo taputeltu. Saku Korkeakosken löytää Skanskan rakennustyömaalta hommista. Työharjoittelu jatkuu kesätyöksi ja edelleen ensi syksynä oppisopimuskoulutukseksi. Valmistumisen jälkeen edessä on armeija ja sitten hommat jatkunevat Skanskan riveissä.

Juho Hoikkasen kesään kuuluu vesihiihtoharrastuksen lisäksi työ Kaivopumppu Oy:ssä repsikkana. Vuoden päässä häämöttää valmistuminen merkonomiksi ja ylioppilaaksi. Sitten rauhanturvaajatehtäviin tähtäävällä nuorella miehellä on vuorossa armeija. Jatko-opiskelupaikkaa hän tavoittelee Hämeen ammattikorkeakoulun IB-linjalta.

Taitaja2017

  • Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailut Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017.
  • Nelipäiväinen tapahtuma koostuu SM-ammattitaitokilpailuista, yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta.
  • Mestaruuksia ratkotaan yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla ja kilpailijoita on mukana yli viisisataa.
  •  Taitaja2018-kilpailut järjestää Tredu. Kisat järjestetään 15.–17.5.2018, pääasiallisena kisapaikkana on Tampereen messu- ja urheilukeskus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?