Hupasen valitus nurin hallinto-oikeudessa

Lempäälän kunnan teknisen toimen virasta irtisanottu Jaakko Hupanen harkitsee valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kuva: Kari Tolonen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 8. toukokuuta päättänyt hylätä Lempäälän kunnan teknisen toimen johtajan virasta irtisanotun Jaakko Hupasen hallinto-oikeudelle irtisanomisestaan tekemän  valituksen. Hallinto-oikeus määräsi Hupasen myös maksamaan Lempäälän  kunnan kohtuullisina oikeudenkäyntikuluina 6 000 euroa. Päätökseen voi hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Lempäälän kunnanhallitus päätti, ettei Lempäälän kunta käytä valitusoikeuttaan.

Kunnanhallitus päätti 1. heinäkuuta 2016 irtisanoa Hupasen teknisen johtajan virkasuhteesta. Hupanen on vaatinut päätöksen kumoamista. Nyt hän sanoo, ettei vielä tiedä, jatkaako valituksen tekemistä. Hallinto-oikeuden päätöstä hän pitää käsittämättömänä, ja siksi asian vieminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen periaatteessa kiinnostaisi.

– Harkitsen sitä. Asiaa on tulkittu tosi ihmeellisesti.

– Hankalaksi menee viranhaltijana toimiminen. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, etten olisi voinut toimia lainkaan Lempäälässä johtavana viranhaltijana – tai missään muuallakaan. Ymmärtäisin  päätöksen, jos olisin itse ollut aidosti yrittäjä. Se olisi ollut selvä juttu, mutta nyt olen tulkittu lähisukulaisuuden kautta esteelliseksi.

Hupanen on perustanut vuonna 2014 yrityksen yhdessä poikansa kanssa. Yhtiön toimialana ovat rakentamiseen liittyvät palvelut. Yhtiön toimiala on liittynyt läheisesti Hupasen virkasuhteen tehtävänalaan. Poika toimi yrityksen ainoana työntekijä, ja liikevaihto muodostui hänen suorittamistaan rakennusalan mittaus- ja konsultointitöistä.

Hupanen on toiminut yhtiön hallituksen ainoana jäsenenä ja omistaa enemmistön yhtiön osakkeista.

Hallinto-oikeus perustelee päätöstään sillä, että yritystoiminta poikkeaa Hupasen vuonna 2011 tekemän sivutoimilupahakemuksen mukaisista, Lempäälän kunnan ulkopuolella suoritettavista rakennushankkeiden pienimuotoisista suunnittelu- ja valvontatehtävistä.

Hallinto-oikeuden mukaan Hupasen yritys on hyötynyt taloudellisesti Marjamäen urakasta, koska UM Yhtiöt Oy:n tytäryhtiö Lännen Laaturakennus Oy on ostanut yhtiöltä urakkaan liittyviä mittaustöitä. Oikeuden mukaan Hupanen ei ole selkeästi tuonut työnantajansa tietoon, missä laajuudessa hänen yrityksensä on työskennellyt Marjamäen työmailla ja hän on sidonnaisuudestaan huolimatta osallistunut asian valmisteluun ja päätöksentekoon kunnassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?