LeKi hiihto eteni seuraluokittelun seiskaksi

Lempäälän Kisa on nyt Hiihtoliiton seitsemänneksi paras hiihtoseura. LeKi:n seuraluokittelusijoitus parani pykälällä viimevuotisesta. Kuva: Antero Korhonen

LeKi hiihto sijoittui ennätyksellisesti seitsemänneksi Hiihtoliiton seuraluokittelussa kaudelta 2016–17. Sijoitus oli hämäläisseurojen paras. Valkeakosken Haka oli 10:s, Hämeenlinnan Hiihtoseura 11:s ja Tampereen Pyrintö 14:s. Pisteille ylsi 346 seuraa. Häme oli piireistä selkeä ykkönen.

Luokittelu julkistettiin viikonvaihteessa Tampereella liiton seuraneuvottelupäivillä.

– Kausi sujui suunnitellusti ja nyt se odotetusti näkyy Hiihtoliiton virallisessa taulukossa erinomaisena sijoituksena. Kuudes sijakaan ei jäänyt kauas, sanoo LeKi:n hiihtojaoston puheenjohtaja Esa Virtanen.

Seurojen toimintaa ja urheilullista tasoa mitataan monipuolisesti. Paino on 50-prosenttisesti nuorisotoiminnassa, toinen puolisko tulee tasan huippu-urheilusta ja harrasteliikunnasta. LeKi:n saamasta 391 pisteestä 252 kertyi nuorisotoiminnasta mukaan lukien hyvä osallistuminen Hakkarin Hopeasompa-finaaleihin. Suurtapahtuman järjestäminen sinänsä ei lisännyt pisteitä.

Dokumentoituja seurapisteitä kertyi 16 sarakkeeseen. Läheskään kaikesta lajitoiminnasta tai kilpailuista ei kerry pisteitä. Iso seuraponnistus, säilölumesta tehty Hakkarin ensilumenlatu tai latupohjien talkoilu ei kasvattanut pistepottia. ei myöskään kisalaisten menestys MM- ja mc-hiihdoissa. SM-hiihdot ja Suomen cup sen sijaan kasvattivat LeKi:n pistesaalista.

Liiton luokittelussa 20 parasta ovat valioseuroja. LeKi nousi sijalle 11. vuonna 2014, oli viime vuonna kahdeksas ja nyt siis seitsemäs.

– Hyvä sijoitus ”sarjataulukossa” ei ole päätavoite, ja voidaan ajatella muitakin mittareita, mutta tämä antaa kuitenkin melko hyvän kuvan toiminnasta ja tasosta, tiivistää Virtanen.

Kärkikymmenikössä olivat tutut seurat, ja järjestys muuttui viime kaudesta vain hieman. Isoja yllätyksiä ei ollut myöskään sijoilla 11.–20. Ennen LeKi:aa sijoittuivat Oulun, Espoon, Lahden ja Vantaan Hiihtoseurat, Ski Jyväskylä (entinen JHS) sekä Ounasvaaran Hiihtoseura. LeKi oli kärjessä ensimmäinen yleisseura.