Kotiseutumatkailua pyörän selässä

Pyörällä voi tutustua esimerkiksi Klaus Kurjen tien maisemiin ympäri Vesilahtea. Kuva: Antti Raunio

Helteinen kesäpäivä. Polkupyörä. Luonnonkauniit maalaismaisemat. Niistä on tehty täydellinen päivä ekomatkailulle, joka on viime vuosina nostanut suosiotaan ja saavuttanut ihmisten tietoisuuden.

Ekomatkailu on kansankielisemmin lähiseudulle suuntautuvaa matkailua ekologisella kulkutavalla. Voi pyöräillä tai lähteä kävellen tutustumaan lähialueen kiehtoviin kohteisiin. Juju on myös se, että aivan läheltä voi löytyä tarinoita tai kohteita, joista ei ole ennen kuullutkaan. Vesilahtelainen matkailuopas Tuula Tuominen on törmännyt tähän usein.

– Vetämilläni kotiseuturetkillä palaute pitäjämme rikkaasta historiasta ja tarinaperinteestä on ollut innostunutta, Tuominen kertoo.

Ekomatkalle voi lähteä joko aivan omin neuvoin tai järjestetylle matkalle. Vesilahden liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juuti selventää, että ekomatkailu on viime aikoina löytänyt ihmiset yhä paremmin.

– Vesilahdessa ja Pirkanmaan alueella tehdään paljon töitä kävely- ja pyöräilymahdollisuuksien kehittämiseksi. Kesän aikana on luvassa esimerkiksi Kulttuuripyöräilyä ja Pyhäjärvireitti kulkee Vesilahden läpi.

Vesilahden Kulttuuripyöräilyä vetävä paikallisopas Tuominen kertoo, että pyörän selässä voi järjestetyllä matkalla nähdä tutut nähtävyydet ja maisemat uudesta näkökulmasta. Opastettua Kulttuuripyöräilyä on tulevana kesänä vielä kahdesti: maaseutureitti Ylämäen suuntaan sekä Narva–Laukko-reitti.

– Mielestäni ekomatkailussa yhdistyy sopivalla tavalla liikunta, kiireettömyys ja kauniista luonnostamme nauttiminen, Tuominen tuumii.

Juuti muistuttaa tärkeästä asiasta, kun lähtee reissuun.

– Liikenne teillä ja kapeilla pientareilla on välillä vauhdikasta, pyöräilijän onkin syytä olla varovainen. Autoilijoiden toivotaan hieman nostavan kaasujalkaa, jotta kaikki voivat turvallisesti liikkua kauniissa kesässä.

Pyörällä Vesilahtea kiertäessä voi pysähtyä esimerkiksi Koskenkylään tauolle. Kuva: Antti Raunio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?