Suurperheen suru sai naapuruston auttamaan

Kuuden lapsen äidin poismeno kosketti tuttuja ja tuntemattomia

8-vuotiaan Iitun taiteilema kiitos.

Anna oli valoisa, iloinen ja tomera. Hänellä oli positiivinen elämänasenne, vaikka asiat eivät aina menneet suunnitelmien mukaan. Yksi niistä asioista on syy siihen, miksi Annasta puhutaan menneessä aikamuodossa. Sylkirauhasista levinnyt syöpä vei 37-vuotiaan kuuden lapsen äidin ja Samin vaimon muutama kuukausi sitten. Taistelu kesti neljä vuotta ja välillä näytti, että tauti on jo voitettu. Vaikka lääkärit tekivät kaikkensa, ja Anna oli mukana kokeellisissakin lääkehoidoissa, oli syöpä vahvempi.

Nyt Kyöstin perhe opettelee erilaista arkea ilman äitiä. Lapsikatras ikähaitarilla 6–17 takaa sen, että isällä on kädet täynnä työtä. Opeteltavana ovat esimerkiksi ennen äidin vastuulla olleet vaatehuolto ja ruuanlaitto. Sami toteaa, että onneksi lapsia ei tarvitse käskeä avuksi, vaan pyytäminen riittää. Etenkin sisarusparven vanhimmilla on omat vastuualueensa kodin puuhissa. Apua he ovat saaneet isovanhempien, ystävien ja naapureiden lisäksi tuiki tuntemattomilta.

Nuoren perheen suru kosketti heidän naapurustoaan syvästi. Heräsi halu auttaa jotenkin ja ajatuksen synnyttyä se lähti vierimään lumipallon lailla eteenpäin. Sarapiston ja Kuokkalan asukasyhdistys organisoi Kyöstin perheelle rahankeräyksen. Monet naapurit, tutut ja tuttujen tutut antoivat asiantuntemustaan asian eteenpäinviemiseksi. Alueen postilaatikoihin jaettiin viesti, jossa kerrottiin Kyöstin perhettä kohdanneesta suuresta surusta ja perheen auttamiseksi perustetusta keräyksestä. Rahan sai lahjoittaa asukasyhdistyksen tilille, jolta se ohjattiin perheelle.

Rahallista apua antoi yli 140 ihmistä. Sami Kyösti on avusta hämmentyneen kiitollinen. Esimerkiksi kalleudellaan yllättäneet hautajaiset saatiin maksettua rahalahjoituksilla kokonaan.

– Löi ällikällä, miten paljon meitä on autettu, Sami Kyösti toteaa.

– En ole tällaiseen aiemmin törmännyt. Tämä on ihan mahtavaa. Joillekin se voi olla pieni raha, mutta meille se on iso, hän jatkaa

Sami Kyösti haluaa viestittää ihmisille toiveen, että he auttaisivat toisiaan enemmän. Moni ehkä ajattelee siten, että kunhan itsellä on kaikki hyvin, se riittää. Näkökulmaa pitää vaihtaa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?