Cosplay sopii kaikille

Mitä on cosplay?

Sana cosplay tulee englannin sanoista ”costume play”. Tarkoituksena on matkia jotain fiktiiivistä tai todellista hahmoa pukeutumalla ja käyttäytymällä kuin hahmo itse. Hahmo voi olla peräisin esimerkiksi pelistä, elokuvasta tai sarjakuvasta. Yleensä asut, eli ”cossit”, suunnitellaan itse, mutta niitä pystyy myös ostamaan nettikaupoista.

Takeru Takaishi.
Kuva: Veikko Paasi

Oman asun kanssa lähdetään con-tapahtumiin, eli ”coneihin”. Niissä voi tavata muita alan harrastajia asuineen. Tapahtumissa on tarjolla kaikenlaista viihdykettä. Ohjelmaan kuuluu yleensä kilpailu parhaasta cossista, puheita ja tapaamisia eli ”miittejä” eri sarjojen fanien kesken. Paikalta saa ostettua usein tuotteita ja herkkuja, joita et välttämättä löydä muualta. Suurimpia con-tapahtumia Suomessa ovat Desucon Lahdessa, Animecon Kuopiossa ja Tracon Tampereella.

Minä cosplay-harrastajana

Kiinnostuin cosplaysta kesällä 2013 ollessani 11-vuotias. Kävin Särkänniemessä tapahtumassa, jonka tarkoituksena oli saada mahdollisimman moni videopelihahmoksi pukeutunut paikalle. Samana syksynä päätin mennä Traconiin ja hurahdin cosplayhin heti. Kyseisen tapahtuman jälkeen olen käynyt yli kymmenessä conissa, ja olen saanut matkan varrella monta uutta ystävää.
Ensimmäinen kunnon cossini oli videopelihahmo Sly Cooperia esittänyt asu. Vuosien saatossa olen tehnyt monia muitakin cosseja. Yleensä teen ensin paperille suunnitelman tulevasta asusta, sitten ostan kankaat ja muut tarvikkeet. Tämän jälkeen ryhdyn toteuttamaan ideaa mummoni kanssa. Asu kootaan kasaan ompelemalla. Henkilökohtaisia suosikkicossejani Sly Cooperin ohella ovat Ratchet ja Takeru Takaishi.

Sly Cooper 
Kuva: Jani Laine

Kenelle cosplay sopii?

Cosplay sopii kaikille, jotka tykkäävät pukeutua ja näytellä leikkisästi. Ripaus lapsenmielisyyttä ei ole pahitteeksi. Kiinnostus erilaisiin peleihin, sarjoihin, leffoihin ja jopa kirjoihin on lähes välttämättömyys, koska niistä löytyvät ideat cosseihin. Cosplay-harrastajan on hyvä olla sosiaalinen, koska coneista löytää helposti seuraa, jos vain uskaltaa avata suunsa.

Fakta

* Veikko Paasi
* 8.-luokalla Hakkarin koulussa.
* Harrastanut cossplayta noin neljä vuotta.
Teksti: Veikko Paasi
Kirjoittaja on Lempäälän-Vesilahden Sanomissa tet-harjoittelijana.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?