Koululaiset kirmasivat Hakkarin maastoissa

Kannustusjoukot löysivät sankoin joukoin radan varteen seuraamaan, kun Kalannin koulun Emilia Ellä (336) ja Linnainmaan koulun Inka Peltola (301) juoksivat T11-sarjassa. Kuva: Antti Raunio

Koululaisten liikkumattomuudesta on viime aikoina kohistu paljon. Aurinkoisena tiistaina 23. toukokuuta ongelmasta ei ollut tietoakaan Hakkarin urheilupuistossa, kun pururadalla juostiin Koululiikuntaliiton maastojuoksukilpailut. Lähes 400 juoksijaa alakoululaisista lukiolaisiin ja muutamiin innokkaisiin opettajiin mitteli Koululiikuntaliiton SM-mitaleista.

Hakkari pääsi jälleen näyttämään parastaan isojen urheilukisojen järjestelyssä. 2014 pidetyt maastojuoksun SM-kisat sujuivat niin hyvin, että kun KLL:n maastokisoille etsittiin pitopaikkaa, osui valinta Lempäälään.

– Ensimmäiset viisi vuotta näitä kisoja järjestettiin tarkoituksella samassa paikassa, Vierumäellä. Nyt oli suunnitelmissa vaihtaa pitopaikkaa uuteen, ja Hakkari oli loistava paikka, kertoi Koululiikuntaliiton kehittämispäällikkö Terho Tomperi.

– Osasyy oli siirtoon oli, että tänä vuonna maastojuoksun SM-kisat oli juuri Vierumäellä. Ensi vuonna on mahdollista, että Hakkarissa juostaan taas näissä kisoissa, avasi taustoja puolestaan kilpailun johtaja Markku Ruonavaara LeKi Yleisurheilusta.

Koululiikuntaliitolla on valtakunnallisia kilpailuita useissa lajeissa, maastojuoksu on uusimmasta päästä. Esimerkiksi hiihdossa ja yleisurheilussa on kisattu jo yli 50 vuotta, maastoissa nyt oli vasta kuudes kerta.

Tammelan koulukeskuksen Nora Kytäjä voitti tyttöjen 13-sarjan. Seuratasolla hän edustaa LeKi Yleisurheilua. Kuva: Antti Raunio

Hakkarin maisemissa on pidetty paljon maastojuoksukilpailuita, joten astetta isompien kisojen järjestäminen ei tuottanut organisaatiolle päänvaivaa.

– Pidämme tasaisesti pienempiä kisoja ja toki oli kokemusta SM-kisoista parin vuoden takaa. Kun saimme kisat järjestettäviksi, ei ollut vaikeuksia tapahtuman luomisessa.

– Järjestelyt sujuivat oikein mallikkaasti, ja pienistä ongelmista pääsimme yli. Paikkana Hakkari on loistava tällaisten kisojen pitämiseen, Ruonavaara tuumi.

Myös Koululiikuntaliiton puolesta oltiin tyytyväisiä paikkavalintaan.

– Hakkarissa hommat sujuivat oikein hienosti. Erittäin hienoa oli huomata, että nuorten tapahtumassa oli paljon nuoria toimitsijatehtävissä, Tomperi viittasi apuun, jota LeKi Yleisurheilu sai Lempäälän lukiolaisista järjestelypuolella.

Paikan päällä oli juoksijoita noin 70 kunnasta ja lähes 200 koulusta. Hakkariin matkattiin muun muassa Mikkelistä ja Tohmajärveltä saakka.

Yksilökilpailuissa suurta menestystä ei Lempäälään ja Vesilahteen tullut, mutta joukkuekilpailuissa irtosi kaksi palkintosijaa. Vesilahti voitti tyttöjen 16-sarjan joukkuekisan ollen ainoa kunta, joka sai kolme juoksijaa matkaan. Lempäälä voitti hopeaa tyttöjen 11-sarjassa. Joukkuekilpailussa laskettiin yhteen kunnan kolmen parhaan juoksijan tulos.

Kävelijä Aleksi Ojala edusti Suomea Rion olympialaisissa ja jakoi kultamitalin T11-sarjan voittajalle Inka Peltolalle Linnainmaan koulusta. Kuvassa pronssia voitti Koiviston koulun Iida Kastarinen. Kuva: Antti Raunio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?