Kangaspuiden äärellä katoaa ajantaju

Maija Luoma keräsi makuuhuoneensa nurkkaan edellistalvena valmistuneet matot. Kuva: Ida Nieminen

Makuuhuoneen nurkassa komeilee 30 värikästä räsymattoa, jotka ovat syntyneet tien toisella puolella Vesilahden Taitokeskuksessa. Käsityötaituri Maija Luoma on tehnyt matot viime syksyn ja talven aikana.

Kesäisin Luoma käy myymässä mattojaan Tammelan torilla ja Valkeakosken torilla. Lauantai on yleensä kauppapäivä. Hän on tehnyt paljon myös tilaustöitä, mikä ei ole ihme.

– Kylällä kaikki tuntevat minut, vaikka en itse tiedä kenekään nimeä, Luoma hämmästelee.

Syksyllä mattomestari alkaa jälleen valmistaa uutta mattoerää, jotta seuraavalle vuodelle olisi myytävää. Luoma kertoo, että kahdeksassa tunnissa syntyy parhaimmillaan kaksi metriä mattoa.

 

Räsymatto valmistetaan yleensä kuteista, jotka leikataan perinteisesti kierrätysmateriaaleista. Luoma käyttää sekä uusia että itse leikattuja kuteita. Hän luottaa kuvioinnissa perinteiseen raitaan, jossa värit pääsevät kauniisti oikeuksiinsa.

– Aion kutoa ainakin niin kauan kuin minulla riittää kuteita. Niistä tulee vielä monta kymmentä metriä mattoa, Luoma toteaa.

Luoman mattojen salaisuus on siinä, että hän paukauttaa kangaspuut aina neljä kertaa. Niin syntyy kestävää jälkeä.

 

Luoma asuu pienessä kaksiossa, jonka lattiat on tietenkin päällystetty itse tehdyillä matoilla. Keittiön pöydälle on aseteltu kauniin sinertävä kaitaliina, joka sekin on Luoman käsialaa.

Eteisen ja olohuoneen tasoilla istuskelee aidonkokoisia koristekissoja. Ne muistuttavat Luomaa hänen edesmenneestä Sintti-kissastaan. Pari vuotta sitten parivaljakko poseerasi

Luoman päivät kuluvat mukavasti, kun hän kutoo mattoja ja neuloo villasukkia.  Hän on viettänyt eläkepäiviään jo yli 10 vuoden ajan ja saattaa kuluttaa kangaspuiden kanssa kokonaisen päivän.

– Kutoessa aika menee niin, että hurahtaa. Tämä on hieno harrastus, ja suosittelen kutomista kaikille.

Vesilahtelainen Maija Luoma on kutonut mattoja 20 vuoden ajan.

Mattoja kutomaan Lempäälän ja Vesilahden Taitokeskuksiin

Taito Pirkanmaa tarjoaa matonkudonnan ohjausta 11 paikkakunnalla, joiden joukkoon kuuluvat myös Lempäälä ja Vesilahti. Kudonta sopii sekä harrastelijoille että aloittelijoille.

Kangaspuissa odottavat valmiit loimet, mikäli kutoja niin haluaa. Kangaspuilla pystyy valmistamaan mattojen lisäksi esimerkiksi erilaisia sisustustekstiilejä. Kudontaa voi kokeilla aukioloaikoina tai varaamalla ajan.

Taitokeskus Lempäälä sijaitsee vanhalla rautatieasemalla Lempäälän ytimessä. Keskus on avoinna maanantaisin 12–17, tiistaista keskiviikkoon 9–17 ja torstaista perjantaihin 9–15.

Taitokeskus Vesilahti löytyy Kirkonkylältä, Tapolantieltä. Keskus on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin 9–13, keskiviikkoisin 11–18 ja torstaisin 17–20.

Taitokeskusten kudontakortti maksaa 70 euroa (syys- tai kevätkausi) tai 120 euroa (koko vuosi). Materiaaleista maksetaan käytön perusteella tai mukaan voi ottaa myös omat kuteet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?