”Metsässä on pyhyyttä”

Harri Henttinen ja Vesilahden seurakunta tuovat jumalanpalveluksen sinne, missä ihmiset ovat

Metsä on edelleen suomalaisille kirkko, toteaa Harri Henttinen. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahdessa on jo vuosia kokoonnuttu jumapalveluksiin kotakirkkoon, metsän keskelle. Vesilahdessa on kattava kotaverkosto, jota aktiiviset luontoihmiset ovat yhteistyössä seurakunnan kanssa hyödyntäneet tilaisuuksien järjestämisessä.

– Metsä on edelleen meidän kirkko Suomessa. Metsässä on pyhyyttä. Pyhyys ei ole vain kirkossa, vaan pyhyys on siellä, missä ihminen on, sanoo Vesilahden kirkkoherra Harri Henttinen.

Kotakirkot on useimmiten järjestetty Kotkanpesällä, jossa väki muutenkin kokoontuu sunnuntaisin nokipannukahvien merkeissä. Äitienpäivän kotakirkko järjestettiin Vesilahden uusimmalla, Ylämäen metsästysseuran kodalla. Usein mukana on muun muassa Partiokööri, joka vastaa musisoinnista yhdessä kanttorin kanssa.

Se, että kirkko tulee sinne missä ihmiset ovat, on Harri Henttisen mukaan jo ekologistakin.

Metsä on monille paikka, joss pohditaan elämän syvällisimpiä asioita.

– Siellä on liturgiaa ja saarnaa kerrakseen. Jumala puhuu luonnon kautta joskus tosi selkeästi.

Harri Henttinen kehottaa ihmisiä hakeutumaan luontoon erityisesti suurten ratkaisujen alla. Luonnonvalossa, meren- tai järvenrannassa tai metsässä intuitiivinen ratkaisu oikeasta tiestä tulee usein luonnollisesti.

Jumalanpalvelusten lisäksi kodilla ja muualla luonnossa on vietetty Vesilahdessa vuoden kiertoon liittyviä juhlia ja tapahtumia. Milloin siunataan kylvöt, milloin keitellään uutispuuroa tai vietetään jahtikauden avajaisia.

Harri Henttinen kuvailee itseään kaupunkilaispojaksi, joka eksyy metsään helposti ja pelkää käärmeitä. Silti hän viihtyy luonnossa ja jalkautuminen pois kirkkorakennuksesta on virkistävää.

Elokuussa Vesilahdessa vietetään kodalla ensimmäistä kertaa oikeaa metsämessua ehtoollisineen.

Ylämäen metsästysseuran kodalla järjestettiin äitienpäivänä jumalanpalvelus. Kuva: Margit Karvinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?