Tokaluokkalaisten Jäte-Joonas on sympaattinen heppu

Maailmankansalaisuus Pirkanmaalla -kisassa menestystä Vesilahteen ja Lempäälään

Lempäälän ja Vesilahden lapset menestyivät Maailmankansalaisena Pirkanmaalla -kilpailussa. Varhaiskasvatuksen sarjassa toiseksi sijoittui Sääksjärven esiB ja alakoulun sarjan voiton otti Lempoisten koulun 6B. Kolmanneksi alakoulujen sarjassa tuli Vesilahden Narvan koulun kakkosluokkalaiset. Oppilaat saivat valita töidensä aiheen ja toteutustavan hyvin vapaasti. Töitä olikin toteutettu monenlaisilla tavoilla aina julisteista pienoismalleihin ja kierrätysmateriaaleista valmistettuihin installaatioihin. Kilpailun työt ovat olleet kevään aikana esillä muun muassa Tampereella Metsossa ja Hervannan kirjastossa.

Videokasetti oli monelle uusi tuttavuus. Menneen ajan tallennusväline päätyi Jäte-Joonaksen kasvoiksi ja hiuksiksi. Kuva: Katariina Onnela

Narvan kakkosluokkalaisten kilpailutyö syntyi kierrätysmateriaaleista. Sen suunnittelu aloitettiin miettimällä mallikelpoista maailmankansalaista. Ideasta muotoutui konkreettinen ja lopullinen teos nimettiin Jäte-Joonakseksi.

Maailmankansalaista varten oppilaat toivat kotoaan rikkinäisiä tai turhaksi jääneitä tavaroita, joista Jäte-Joonas koottiin. Kuukauden aikana muun muassa kanisterijalat ja -kädet sekä videofilmihiukset löysivät paikkansa. Lopuksi luokka kirjoitti hyvän maailmankansalaisen ominaisuuksia paperille ja kiinnitti laput ukkeliin. Jäte-Joonas ainakin kerää roskat, kierrättää ja on rohkea sekä edistyksellinen. Valmistuttuaan se pääsi jopa mukaan tekijöidensä luokkakuvaan.

Narvan tokaluokkalaiset kertovat, että he saivat palkinnoksi kolmannesta sijasta maapalloksi kuvioidun pallon välituntileikkeihin, karkkia ja monenlaisia kirjasia Maailmankoulu-hankkeeseen liittyen. Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Tampereen pääkirjasto Metsossa.

Jäte-Joonaksen tulevaisuus on vielä auki. Se hieman kärsi kuljetusten aikana ja sitä ehdotettiin jo lajiteltavaksi takaisin jätteisiin. Oppilaita ajatus ei miellyttänyt, joten eiköhän taideteokselle löydy vielä jokin paikka, mihin sen voi asettaa näytteille.

Narvan koulun tokaluokkalaiset ja Jäte-Joonas koulun pihalla. Jäte-Joonaksesta piti alun perin tulla seisova, mutta käytännön syistä istuva asento onnistui helpommin. Kuva: Katariina Onnela

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?