Antton Asikainen painaa lauantaina päähänsä valkolakin ja lähtee uusiin seikkailuihin neljän laudaturin ylioppilaana.

Älliä riittää vaikka kauppakorkeakouluun

Lempääläläinen Antton Asikainen aikoo suunnata opiskelujen perässä Hankeniin tai Åbo Akademiin. Kuva: Ida Nieminen

Abiturientti Antton Asikainen kirjoitti parhaat arvosanat ylioppilaskokeista Lempäälän lukiosta. Hän sai laudaturit äidinkielestä, historiasta, yhteiskuntaopista ja uskonnosta. Pitkästä englannista ja ruotsista tuli eximiat, ja lyhyestä matematiikasta hän kirjoitti cum lauden.

Pian valmistuva ylioppilas sai kunnian pitää puheen lauantaisessa lakituksessa. Viikkoa ennen juhlia puhe vielä kehittyi mietintämyssyssä.

Asikainen veikkaa, että hän oli ainoa, joka kirjoitti ruotsin pitkän oppimäärän LeLussa. Suurin osa koko Suomen abiturienteista osallistuu ruotsin kielen keskipitkään ylioppilaskokeeseen.

– Päätin kirjoittaa ruotsin pitkänä, koska asuin yhdeksännen luokan ja lukion ensimmäisen luokan ajan Tukholmassa. Muutimme sinne isäni töiden perässä, Asikainen kertoo.

Kielipää on aina lukeutunut Asikaisen vahvuuksiin. Hän kertoo oppineensa englantia lapsena tietokonepeleistä, niin kuin moni muukin hänen ikäisensä. Hän täydentää tutkintoaan mahdollisesti myöhemmin venäjän kokeella, sillä hän on opiskellut kieltä yläkoulusta saakka.

Neljän laudaturin suoritus onnistui Asikaiselta melko rennolla asenteella. Hänen ei tarvinnut ”päntätä älyttömästi”, koska hän hoiti kaikki kurssinsa lukion aikana huolellisesti.

– Oma kiinnostus on vienyt pitkälle. Opin parhaiten, kun luen asioita itsenäisesti. Tietysti myös tunneilla kuunteleminen on tärkeää.

Asikaisen lukiopinnot venyivät melkein 3,5 vuoteen, koska hän asui suurimman osan ensimmäisestä lukuvuodesta Ruotsissa. Tavoiteajassa valmistuminen edellytti työläitä jaksoja, joiden aikana lukujärjestys oli ääriään myöten täynnä.

– Opintojeni suhteen oltiin todella joustavia Lempäälän lukiossa. Sumplimme kurssejani yhdessä opinto-ohjaaja Hannu Tiensuun kanssa. Olen kiitollinen hänelle ja kaikille muillekin opettajille avusta ja siitä, että he ovat jaksaneet katselle minun touhujani.

Asikainen viittaa yläkouluvuosiin, jolloin meno oli välillä hieman levotonta ja käytösnumerot seilasivat edestakaisin. Opiskelut hän kuitenkin sanoo aina hoitaneensa kunnialla.

Lukion päättyminen tuntuu haikealta, koska pienessä koulussa ilmapiiri on hyvä ja kaikki tuntevat toisensa. Asikaisen vuosikurssilaiset ovat viimeiset abiturientit, jotka valmistuvat nykyisestä lukiorakennuksesta. Ensi syksynä lukio aloitetaan uudella Virta-kampuksella, jonka harjannostajaisiin Asikainenkin osallistui.

Asikaisen kesä kuluu töissä kangasalalaisessa maarakennusyrityksessä, mutta hän ehti onneksi lomailla hetken heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Viikko Kanarialla isosiskon kanssa rentoutti kevään aherruksen jälkeen. Heinäkuussa alkaa armeija, jonka Asikainen päätti hoitaa heti lukion jälkeen pois alta.

Tuore ylioppilas on hakenut opiskelemaan  ruotsinkielisiin kauppakorkeakouluihin Helsinkiin, Vaasaan ja Turkuun. Hän aikoo siirtää opiskelujen aloitusta, jos hän saa korkeakoulupaikan heti ensimmäisellä yrittämällä. Puolustusvoimien maastonvihreässä asussa saattaa nimittäin kulua jopa vuosi.

– Pohdin myös teologian opiskelemista, mutta se ei loppujen lopuksi tuntunut omalta jutulta. Päätin hakea kauppatieteisiin, koska olen kiinnostunut taloudesta ja haluan yleispätevän ja akateemisen koulutuksen.

Lauantaina Asikainen pääsee juhlimaan valkolakkiaan ystävien ja sukulaisten kanssa. Asikaisen perheessä järjestetään tuplajuhlat, sillä vuotta vanhempi isosisko valmistuu samaan aikaan. Myös tyttöystävä juhlii lukiotaipaleensa päättymistä lauantaina.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?