Elävää vettä kuivasydämiselle

– Onko ihan totta? vanha juutalainen puutarhuri kysyi. Hänen ystävättärensä oli juuri palannut matkalta Suomesta ja kertonut ihmeellisiä tarinoita.

– Siiskö ihan totta, että teillä virtaa vettä ojissakin? hän kyseli nyt ja näytti hellehattunsa alla epäuskoiselta.

– Kyllä se on totta.

Puutarhuri huokaisi kaihoisasti, ja jatkoimme kukantaimien istuttamista. Jerusalemin laidalla olevalla kibbutsilla kesä alkoi jo  kuivata kevään vehreyttä. Ojissa ei vettä näkynyt.

Ehkä Mooseksen ja kumppanien olisi aikanaan pitänyt käyttää 40 vuotta paremmin. Siinä ajassa olisi erämaan kiertelyn sijaan ehtinyt Egyptin orjuudesta ihan tänne asti. Täällä olisi ollut paljon luvatumpaa maata, elävää vettä janoisille taivaan täydeltä.

Elävä vesihän on Jumalalta saatua vettä. Sitä makeaa juotavaa, joka sataa taivaasta tai pulppuaa maasta. Niin ajateltiin muinoin Lähi-idässä yleisesti. Elävä vesi kertoi siitä, että Jumala siunasi. Sen puute taas siitä, että taivaan korkeuksissa oltiin vihaisia.

Täällä pohjoisemmissa kulttuureissa puhutaan elävästä vedestä, kun tarkoitetaan skotlantilaista viskiä. Sitä on aina sanottu eläväksi, koska se lämmittää sisintä talvella – mikä näillä leveysasteilla on ollut kaivattu ominaisuus.

– Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat, Jeesus palasi puheissaan tähän vanhaan kielikuvaan ja muutti sen paljon mystisemmäksi. Jumalan Henki, joka kaiken alussa värisytti alkumeren pintaa ja loi esiin maata, kasvillisuutta ja eläviä olentoja, värisytteleekin nyt ihmisen sisintä. Sen elämän kivettämät kuoret murenevat, ja lähde puhkeaa pulppuamaan. Vesi kastelee sydämen kuivan maan ja muuttaa sen vehreäksi.

Elävä vesi on hiljalleen sisintä virkistävää rakkauden tulvaa, iloa ja alati syvenevää rauhaa, jotka tuottavat ihmisessä lämpöä ja hyvyyttä toisia kohtaan. Sellaista tapahtuu, kun ihminen ryhtyy suhteeseen Jumalan kanssa.

Freija Özcan
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja ja pappi
Kirkon tiedotuskeskus 10.5.2017

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?