Pimento kulkee vähitellen kohti valoa

”Hyökkäys on paras puolustus”, joutui kovia kokenut tamma oppimaan

Ennen Pimento tuli aina korvat luimussa vastaan. Nykyään ilmevalikoima on laajempi. Kuva Tua Onnela

Jotta voisi ymmärtää suomenhevostamma Pimentoa, on ensin tutustuttava pikaisesti hevosten ruoansulatukseen.

Hevonen on suunniteltu laiduntamaan koko ajan. Siksi sen vatsaan tulee helposti haavaumia, jos se joutuu olemaan pitkiä aikoja vuorokaudesta syömättä. Koska ihmiset ovat vasta alkaneet ymmärtää hevosten vatsojen vaatimuksia, hyvin suurella osalla hevosista on vatsahaava.

Eri hevoset oireilevat vatsahaavaa eri tavoin. Yksi on ”laiska”, koska liikkuessa vatsahapot loiskuvat kipeästi haavaumia vasten, toinen on hätäinen. Ja sitten on sellaisia kuin Pimento.

Kun Pimento tuli nykyiselle omistajalleen Anette Frantsilalle vuonna 2015, sillä oli takana stressistä paheneviin vatsahaavaoireisiin tyssännyt raviura. Todennäköisesti kipujen takia Pimento oli oppinut inhoamaan ihmisiä ja varusteita – ja taistelemaan kaikin konstein niitä vastaan. Aseinaan se käytti niin kavioita kuin hampaita.

– Edes harjailusta karsinassa ei tullut mitään, Frantsila kertoo.

Pimennon äksyn kuoren alta on paljastunut lämmin sydän. Kuva: Tua Onnela

Epätoivoisilta tuntuivat etenkin ne hetket, kun Pimento jo tarhasta haettaessa puri ja kääntyi potkaisemaan. Frantsila on kuitenkin alusta asti halunnut ymmärtää vaikeaa hevostaan. Lastensuojelussa työskentelevä Frantsila näki Pimennossa aineksia terapiahevoseksi – ehkä kovia kokenut hevonen sopisi yhteen kovia kokeneiden nuorten kanssa.

Vähitellen stressittömät olot, oikeanlainen ruokinta ja Frantsilan ystävällisyys ovat tuottaneet tulosta ja Pimennon korvat ovat alkaneet nousta niskasta. Vastikään Pimennon luona on käynyt muutama nuori testiasiakkaana, ja hevonen on ylittänyt kaikki odotukset.

– Pimento on aivan mahtava heidän kanssaan. Saa harjata ja touhuta, ja Pimis on tosi kärsivällinen. Siitä tulee minulle tosi hyvä työkaveri, Frantsila kertoo.

Kipakkuus pysyy silti osana Pimennon luonnetta. Jos joku yrittää ratsastaa sitä painostamalla ja patistamalla, se tekee touhusta saman tien lopun.

TEKSTI JA KUVAT Tua Onnela

Pimennon perusluonteessa on paljon myös uteliaisuutta. Kuva: Tua Onnela

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>