Parrakas aikuinen antaa mallia ”Skeittaa – älä kiusaa” -skeittikoulussaan

 

Jesse Teräsahde on toukokuun alusta alkaen pyörittänyt lapsille perustamaansa täysin ilmaista skeittikoulua. Kuva: Erkki Koivisto

Polkuautot saadaan päivän päätteeksi talliin. Vilskeeseen on kuitenkin luvassa jatkoa, sillä pienen tauon jälkeen lasten liikennepuiston Lempäälässä valtaavat toisenlaiset kulkuneuvot. Skeittikoulu on yhden miehen käsialaa.
Muutama vuosi sitten vastikään Lempäälään muuttanut partamies Jesse Teräsahde herätti sosiaalisessa mediassa ja laajemminkin huomiota puuttumalla bussissa tilanteeseen huomattuaan neljän pojan kiusaavan yksinäistä poikaa. Nyt sankari on vienyt älä kiusaa -ajattelunsa vielä huomattavasti laajemmalle. Positiivista palautetta skeittikouluhankkeestaan hän on saanut lukuisilta julkisuudesta tutuilta henkilöiltä, muun muassa Sami Hedbergiltä, Costello Hautamäeltä, Mika Eirtovaaralta ja Timo Kotipellolta sekä tukitulta kummisedäksi hankkeeseen ryhtyneeltä parrakkaiden hyväntekijämiesten Mad Viking Finland -yhdistykseltä.
– Ennen yhdistyksen äijiltä saamaani tukea, ideani oli vain puheen asteella, sanoo sanoista tekoihin ryhtynyt Jesse Teräsahde.

Teräasahteen vapaa-ajallaan tänä kesänä Lempäälässä käynnistämä täysin ilmainen ”Skeittaa – älä kiusaa” -skeittikouluprojekti saa kannustusta aina länsinaapurin Malmöstä asti. Mistä siis on kyse?
– Olin poikana koulukiusattu. Skeittipaikka oli ainoa, jossa sain olla rauhassa ja sain kavereita, sanoo kolmekymppinen skeittauksen harrastaja.
– Näin Lempäälässä kaverin, joka oli skeittaamassa. Hänellä oli kaikki vermeet ja varusteet, mutta hän skeittasi yksin. Ajattelin, että ei se näin mene. Hänen olisi hyvä saada kavereita.
Siitä se ajatus lähti. Rakennusalan töissä päivisin käyvä Teräsahde on täysin vapaaehtoisesti järjestänyt tämän kesän skeittiopetusta kolmesti viikossa, tiistai-, keskiviikko- ja torstai-iltaisin Lempäälässä lasten liikennepuiston asvaltilla. Ensimmäinen kahden tunnin koulutuskerta oli toukokuun ensimmäisenä tiistaina. Toiminta jatkuu eri ikäryhmiin jaetuille kouluikäisille kesäkuun loppuun asti.
Jesse Teräshde on juuri vapaapäivänsä kunniaksi taittanut skedellään kymmenen kilometrin matkan. Samana iltana hän viettää laudan päällä parituntisen lasten kanssa.
Intohimoinen skeittaaja Jesse Teräsahde tarjoaa 4–14-vuotiaille skeittaajille sekä skeittauksen alkeiden opetusta että mahdollisuutta vapaaseen ohjattuun skeittailuun. Liikennepuistossa on viidelle ryhmälle ihan riittävät puitteet.
– Eri ikäryhmissä skeitataan omanikäisten kanssa. Vapaassa skeittailussa tehdään tuttavuutta laajemmin.
– Alkuun oli perhosia vatsassa. Ajattelin, että jos mukaan lähtisi 10–20 nuorta. Kysyin lempääläläisten facebook-ryhmässä, olisiko kiinnostusta lähteä skeittaan. Junnuja tuli kahdeksankymmentä, tyttöjäkin alle parikymmentä.

Jesse Teräsahde sanoo, että raavas mies herkistyy, kun huomaa nuorten solmivan kaveruussuhteita keskenään eikä kiusaamisesta näy merkkiäkään. Hän sanoo saavansa hankkeesta irti saman verran kuin arvelee skeittikoululaistenkin saavan.
– Säät ovat suosineet. Veikkaan, että joku karma tässä on, Teräsahde hymyillee partansa takana.
– Lisäksi järjestän pieniä ylläreitä. Muitakin partanaamoja on käynyt näyttäytymässä, ja skeittaava koira on tulossa lasten iloksi.
Mukaan skeittikouluun on voinut tulla, vaikka ei omaa lautaa tai suojavarusteita omistaisikaan. Euroopan suurimman skeittivarusteiden jakelijan lahjoittamat laudat, kypärät, työkalut ja muut varusteet ovat lainattavissa.
Tärkeää on, ettei kenenkään kaatumisille ja virheille naureta. Kiroillakaan ei saa.
– Pitää olla kivaa. Huumoria saa heittää mukaan touhuun.
– Kun näen junnulla onnistumisen, koen itsekin onnistuneeni. On tärkeää, kun nuori huomaa, että hän osaakin ja oppii ottamaan haltuun etukäteen vaikeana tai mahdottomana pitäneensä jutun. Itseluottamus kasvaa, sanoo Teräsahde todeten, ettei ole lapsille opettajana vaan kaverina.

Myllyrannan jäätelökioski on lähtenyt ”Skeittaa – älä kiusaa” -hankkeen tukijaksi. Jesse Teräsahde kiinnittää merkiksi tarran kioskin ikkunaan. Kuva: Erkki Koivisto

Myynnissä on ”Skeittaa – älä kiusaa” -t-paitoja, joiden painatus on saatu lahjoituksena. Myyntituotto menee lyhentämättömänä skeittikouluhankkeeseen. Jesse Teräsahteen mukaan ei tarvitse olla taskut täynnä rahaa tehdäkseen hyvää.
– Hyväntekijän ei tarvitse kuulua partakerhoon tai golfklubiin. En käytä tähän lainkaan omaa rahaa. Annan aikaani nuorille. Uskon, että ainakin joku kahdeksastakymmenestä oppilaasta muistaa hyvällä.
– Joku kaveri kiertää skeittipakulla ympäri Suomea. Joku jäädytti viime talvena Kirkkojärven jäälle luistelubaanan. Pienikin asia voi olla tärkeä. Naapurinmies kävi viime vuonna Ehtookodossa soittelemassa kitaraa asukkaille, Teräsahde luettelee.

Jos kiinnostus lasten skeittikoulua kohtaan pysyy ja laajenee, Jesse Teräsahde aikoo käynnistää sen myös ensi vuonna. Silloin hän voisi mahdollisesti tarjota osalle nuoria pestin toimia apuohjaajina. Skeittaa – älä kiusaa -yhdistyksen perustaminen on haaveissa. Samaa nimeä kantavat kotisivut ovat luonnosvaiheessa.
Vapaa-ajallaan lasten eteen ahkeroiva Jesse Teräsahde aikoo huipentaa ”Skeittaa – älä kiusaa” -projektin ennen koulujen alkamista koittavaan tapahtumaan elokuussa joko Ideaparkilla tai Sääksjärven urheilukentällä. Suunnitteluvaiheessa olevan tapahtuman järjestämiseksi hän  toivoo löytävänsä yhteistyökumppaneita.
Toinenkin toivomus Teräsahteella on: kun lasten skeittitaidot kohenevat, heillä saisi Lempäälässä olla oikein erityinen skeittiparkki Vesilahden tapaan. Joku vaihtoehtopaikka voisi olla kiva sateen sattuessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?